Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДНО

Ова 3 блага из природе чисте организам, јачају тело и подижу имунитет!

Напунити се витаминима биљкама из природе.

1617129466_portulaca-oleracea-855543_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Само ако живите у складу са природом, можете доћи до правог здравља. Самоникле биљке у вашем дворишту права су ризница витамина и минерала неопходних за људско тело.

Прочитајте још: У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија

Већину тих биљака сматрамо "коровом", али ако их припремите на одговарајући начин добићете бесплатну и укусну храну која је у стању да потпуно опорави ваше тело.

Тушт

Зову је још и бљушт, тушањ, тушац и портулак. Права звезда међу самониклим биљкама је - тушт, Портулаца олерацеа. Тушт је права ризница омега-3 масних киселина толико битних за наше здравље. Постоји велика вероватност да ова биљка управо сада расте у вашем дворишту, јер према статистици, он је најпроширенији "коров" на свету.

Салата од тушта
Наберите доста младих изданака тушта. Оперите тушт у цедилу, кратко прокувајте у сланој води и извадите га у чинију. Додајте насецкани бели лук и залијте маслиновим уљем, посолите и ставите мало бибера. Добро промешајте и једите га као салату или прилог. Исто тако пар младих изданака тушта можете додати свежој зеленој салати. Проверено лечи анемију. Тушт можете и кратко пропржити на масти, па прелити јајима. Додати кајмак и домаћи хлеб.

Тушт је минијатурна биљка, са сочним меснатим листовима и црвенкастим стабљикама. Расте као самоникла биљка у двориштима, уз реке, потоке, канале и рубове шуме. Отпоран је на високе и ниске температуре и сушу, успева на лошем земљишту.

Прочитајте још: Како се пије ЗЕЛЕНИ ЧАЈ? 6 ствари треба обавезно да избегавамо

Одличан је извор антиоксиданата, витамина Ц, А, Б и Е те омега-3 масних киселина.

Права је ризница омега-3 киселина

Осим обиља омега-3 масних киселина, тушт садржи: шест пута више витамина Е од спанаћа, седам пута више бета-каротена него шаргарепа, 25 мг витамина Ц по шољици (20% препорученог дневног уноса) магнезијума, калцијума, железа, витамина Б2, калија, фосфора и мангана.

Тушт је врло користан уколико имате мокраћне или пробавне проблеме. Има антигљивично и антимикробно деловање. Користан је и код кожних болести - позитивно делује на акне, псоријазу и опекотине.

Прочитајте још: Попијте га већ данас: ЗЕЛЕНИ ЧАЈ је савршен за ових ПЕТ здравствених тегоба

Његово младо лишће и стабљике идеални су у салатама и сендвичима. Тушт је богат пектином, па се може користити за згушњавање супа и варива.

Маслачак

Вероватно сте већ упознати с здрављем које нуди маслачак. Не постоји двориште у којем није никао маслачак или два, али обично га доживљавамо само као цвеће или коров.

Фото: Пиxабаy

Лишће маслачка можете користити у салатама, супама и соковима. Можете га припремити на исти начин као спанаћ. Лишће и цвет маслачка можете осушити и правити од њих чај. Корен можете осушити и испећи, те га користити као замену за кафу, а од цвећа направити вино или мед.

Може се користити у супама, соковима, салатама

Маслачак има антиоксидативна својства и садржи спојеве тараxацин и тарацерин, заједно с инулином и левулином, захваљујући којим има изванредна лековита својства: делује као природан лаксатив и диуретик, помаже код надутости и едема, нормализује ниво шећера и холестерола у крви, побољшава апетит и стимулише рад желудца, чисти и регенерише јетру, помаже код опекотина и убода.

Прочитајте још: ХИПОКРАТОВ лек брише упорне гљивице које НАПАДАЈУ наш организам (РЕЦЕПТ)

Маслачак такође поседује антивирусна својства и може бити користан у борби против херпеса и АИДС.

Наша препорука је да младе листове маслачка добро оперете и додате у зелену салату. Осим што ће вам вратити снагу током пролећне малаксалости, маслачак је у стању да толико поправи имунитет да вам ни једна болест неће моћи ништа!

Коприва

Задња на листи, али не и мање важна, је коприва - уртица диоица. Испод њених листова крију се жалци - длачице које садрже мешавину спојева укључујући хистамин, серотонин и ацетилколин. Ако их дотакнете, длачице излију овај сок на кожу што изазива жарење. Управо због тога већина нас пре конзумирања кува коприву.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Зашто треба узети једну кашику МАСЛИНОВОГ УЉА сваког јутра? Позитивни ефекти за цео организам

Међутим, коприва се може користити и сирова - одстранити хемијске твари који изазивају жарење можете и потапањем у хладној води.

Коприва има висок удео гвожђа, калијума, мангана, калцијума и витамина А, Ц, Д и К. Једна шољица коприве вас опскрбљује са невероватних 1.790 ИУ витамина А, што је чак 300% препорученог дневног уноса.

Пре сваке употребе неких од ових биљака посаветујте се са лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas