Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВИРУСНУ ПРЕХЛАДУ МОРАМО ОДЛЕЖАТИ МИНИМУМ СЕДАМ ДАНА: У супротном могу настати компликације и тежа обољења

Сезона је респираторних инфекција и последњих дана многи се жале на нападе кашља који се не смирује, нити га је могуће ублажити доступним препаратима. Докторка Ивана Стефановић напомиње да је кашаљ увек симптом коме треба приступити озбиљно и на време се обратити лекару.

1700399877_3692552_prehlada_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дуготрајни кашаљ је најчешће последица неке респираторне инфекције. Уколико је праћен и другим симптомима, нарочито код деце, обавезно се треба обратити педијатру, напомиње др Ивана Стефановић за РТС.

- Али када сте имали неку респираторну инфекцију која је праћена температуром, малаксалошћу и свиме што већ иде у ово доба године, и то је све прошло, а остао је само кашаљ – плућа су вам чиста, јер вас је лекар прегледао, добра је крвна слика - највероватније је кашаљ последица самог вируса који је оголио респираторни епител и сада ваш дисајни систем реагује много бурније на све надражаје, него што је то раније реаговало - објашњава докторка.

 

Кашаљ некада траје и до месец дана

Да бисмо се ослободили овог упорног кашља потребно је време, код некога месец дана, код некога и дуже, али неопходно је наставити са симптоматском терапијом, пити доста топлих напитака и узимати пастиле које анестезирају респираторни систем да не реагује бурно, саветује др Стефановић.

- Али сваки други кашаљ који није везан за респираторну инфекцију обавезно мора да се испита шта је у корену тога - напомиње докторка.

 

Повећан број пацијената са упалом плућа

Управо због ових проблема, вирус треба одлежати. Како напомиње др Ивана Стефановић, њене колеге са Инфективне клинике упозоравају да је повећан број пацијената са упалом плућа која је настала од баналног вируса прехладе.

- Да не бисте дошли у ту ситуацију да вам лечимо много теже обољење, сваки вирус мора да се одлежи, минимум седам дана, а некада је потребно и више - истиче др Ивана Стефановић.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas