Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет житарица које треба да уврстимо у свакодневну исхрану: Једна је готово заборављена

Постоје житарице које су и те како битне за здраво функционисање организма...

1693909045_shutterstock_429528310-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако се у последње време препоручује избегавање житарица, а нарочито пшенице, не треба да заборавимо на оне које су здраве и битне за нашу исхрану, али и здравље.

Сазнајте које су то "заборављене" житарице:

1. Просо

Просо је најпознатија као житарица која се даје као храна папагајима или за прављење импровизоване звечке. Ипак, требало би знати нешто више од њој. Ова житарица је богата гвожђем и магнезијумом и припада алкалној групи хране, што значи да се лако вари. Такође садржи и хормон среће - серотонин који утиче на побољшање нашег расположења. Смањује холестерол и велики је извор протеина. Може се јести као каша или као база за прављење разних кремова за мазање.

2. Хељда

Хељда је богата угљеним хидратима, беланчевинима и скробом који се споро вари, и због ових састојака чини људе дуже ситим. Поред тога, хељда садржи и рутин - антиоксидант који може да излечи хипертензију, смањи ризик од добијања дијабетеса и реуме и побољшава меморију.

3. Овас

Овас се у последње време све више користи у исхрани, нарочито у виду каша које су одличан дијететски производ. Садржи влакна, беланчевине, калцијум, калијум и скроб. Смањује ниво лошег холестерола, побољшава рад пробаве и мозга, јача мишићну масу и ствара доста енергије. Представља одличан доручак за све оне који желе да смршају (или да се једноставно хране здраво).

4. Јечам

Јечам је житарица која је богата многим минералима - магнезијумом, цинком, гвожђем, фосфором, калијумом и селеном. Због високог садржаја незасићених масних киселина, смањује ниво лошег холестерола и највише се користи у исхрани спортиста. Може да замени шећер и кафу, а и од њега се прави омиљено "мушко" пиће - пиво. Јечмени слад је богат ретким витамином - Б12.

5. Амарант (штир/шћир)

Амарант је најмање позната житарица и верујемо да доста вас није чуло за њу. Једно зрно ове житарице садржи више калцијума него чаша млека, а садржи и неколико пута више влакана од пшенице. Богата је и беланчевинама и не садржи глутен.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas