Oglas
· · Komentari: 0

Pet žitarica koje treba da uvrstimo u svakodnevnu ishranu: Jedna je gotovo zaboravljena

Postoje žitarice koje su i te kako bitne za zdravo funkcionisanje organizma...

1693909045_shutterstock_429528310-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Iako se u poslednje vreme preporučuje izbegavanje žitarica, a naročito pšenice, ne treba da zaboravimo na one koje su zdrave i bitne za našu ishranu, ali i zdravlje.

Saznajte koje su to "zaboravljene" žitarice:

1. Proso

Proso je najpoznatija kao žitarica koja se daje kao hrana papagajima ili za pravljenje improvizovane zvečke. Ipak, trebalo bi znati nešto više od njoj. Ova žitarica je bogata gvožđem i magnezijumom i pripada alkalnoj grupi hrane, što znači da se lako vari. Takođe sadrži i hormon sreće - serotonin koji utiče na poboljšanje našeg raspoloženja. Smanjuje holesterol i veliki je izvor proteina. Može se jesti kao kaša ili kao baza za pravljenje raznih kremova za mazanje.

2. Heljda

Heljda je bogata ugljenim hidratima, belančevinima i skrobom koji se sporo vari, i zbog ovih sastojaka čini ljude duže sitim. Pored toga, heljda sadrži i rutin - antioksidant koji može da izleči hipertenziju, smanji rizik od dobijanja dijabetesa i reume i poboljšava memoriju.

3. Ovas

Ovas se u poslednje vreme sve više koristi u ishrani, naročito u vidu kaša koje su odličan dijetetski proizvod. Sadrži vlakna, belančevine, kalcijum, kalijum i skrob. Smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava rad probave i mozga, jača mišićnu masu i stvara dosta energije. Predstavlja odličan doručak za sve one koji žele da smršaju (ili da se jednostavno hrane zdravo).

4. Ječam

Ječam je žitarica koja je bogata mnogim mineralima - magnezijumom, cinkom, gvožđem, fosforom, kalijumom i selenom. Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, smanjuje nivo lošeg holesterola i najviše se koristi u ishrani sportista. Može da zameni šećer i kafu, a i od njega se pravi omiljeno "muško" piće - pivo. Ječmeni slad je bogat retkim vitaminom - B12.

5. Amarant (štir/šćir)

Amarant je najmanje poznata žitarica i verujemo da dosta vas nije čulo za nju. Jedno zrno ove žitarice sadrži više kalcijuma nego čaša mleka, a sadrži i nekoliko puta više vlakana od pšenice. Bogata je i belančevinama i ne sadrži gluten.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas