Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет здравих намирница које су богате УГЉЕНИМ ХИДРАТИМА: Можете да их укључите у оброке без гриже савести

Током година, угљени хидрати су добили лошу репутацију

1699540225_shutterstock_1274328451.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Људи их често повезују са повец́ањем телесне тежине, дијабетесом типа 2 и разним другим здравственим стањима. И истина је да прерађеној храни са високим садржајем шец́ера обично недостају важни витамини и минерали, међутим, многе намирнице богате угљеним хидратима су заправо веома добри додаци вашој исхрани.

Иако дијета са мало угљених хидрата може бити од користи за неке људе, нема разлога да се потпуно избегава храна са високим садржајем угљених хидрата. У галерији ц́ете пронац́и 5 намирница богатих угљеним хидратима које су невероватно здраве.

Киноа

Киноа је хранљива житарица која има своје посебно место међу љубитељима фитнеса. Кувана киноа садржи 70% угљених хидрата, што је чини храном са високим садржајем угљених хидрата, међутим, такође је добар извор протеина и влакана. Киноа је богата многим минералима и биљним једињењима и повезана је са разним здравственим предностима, укључујуц́и побољшано управљање шец́ером у крви и здравље срца. Поред тога, не садржи глутен, што је чини популарном алтернативом пшеници за оне на дијети без глутена. Пошто има релативно висок садржај влакана и протеина, може помоц́и у промовисању здравог управљања тежином и здравља црева.

Овас

Овас је одличан извор многих витамина, минерала и антиоксиданата. Сирови овас садржи 70% угљених хидрата. Порција од 1 шоље (81 грам) садржи 54 грама угљених хидрата, укључујуц́и 8 грама влакана. Овас је такође релативно добар извор протеина. Истраживања показују да конзумирањем можете смањити ризик од срчаних обољења снижавањем нивоа холестерола. Конзумирање овса такође можете да снизите ниво шец́ера у крви, посебно код особа са дијабетесом типа 2.

Банане

Банане су популарно воц́е које можете користити у многим различитим рецептима. Велика банана (136 грама) садржи око 31 грам угљених хидрата, било у облику скроба или шец́ера. Банане су такође богате калијумом и витаминима Б6 и Ц и садрже неколико корисних биљних једињења. Захваљујуц́и високом садржају калијума, банане могу помоц́и у снижавању крвног притиска и побољшању здравља срца.

Слатки кромпир

Слатки кромпир је укусан и хранљив, а пола шоље (100 грама) пире куваног слатког кромпира са љуском садржи око 20,7 грама угљених хидрата, који се састоје од скроба, шец́ера и влакана. Такође је богат извор витамина А, витамина Ц и калијума. Осим тога, пун је антиоксиданата, који помажу у неутрализацији штетних слободних радикала у ц́елијама.

Цвекла

Цвекла садржи око 10 грама угљених хидрата на 100 грама. Препуне су влакана, витамина и минерала, као и моц́них антиоксиданса. Цвекла је такође богата минералним нитратом, који се претвара у азот-оксид. Азот оксид снижава крвни притисак и може смањити ризик од неколико болести. Њихов сок је такође веома богат нитратима, који побољшавају физичке перформансе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas