· · Коментари: 0
ЛЕКОВИ ИЗ ПРИРОДЕ

Потражите их у ШИБЉИЦИМА поред пута! Ево који плодови ЛЕЧЕ ВИСОК КРВНИ ПТИРИСАК

Проблем високог крвног притиска се може решити свакодневном терапијом медицинским препаратима који се пију некада и до краја живота. Са лековима из природе је много другачије...

1602540569_sipurak.jpg
Фото: Pixabay

Од високог крвног притиска у свету болује сваки пети, а у Србији сваки други становник. Ово обољење, која се некада сматрало болешћу старих, данас је све присутнија у другој и трећој деценији живота.

Доносимо вам природне рецепте за решавање проблема високог крвног притиска који с еуспешно решава захваљујући плодовима шипурка, дивље руже.

Прочитајте још: Ово воће ЧУВА ПЛУЋА више него иједна друга намирница

Лековитост шипурка

Због велике количине витамина Ц шипурак, дивља ружа, пасја драча, шипурина, шипурак, шепурика се користи као лековито средство против умора и исцпрљености, али и за сузбијање инфекција и грознице, и код јачања имунитета. Осим витамином Ц, богат је бета каротеном  и органским киселинама, а оне подстичу бољу функцију и рад бубрега. 

Чај од шипурка делује и превентивно против упорног кашља, астме и грознице, бронхитиса. Код прехладе и грипа довољно је да се конзумира чај од шипурка, и прехлада ће брзо проћи.

Прочитајте још: Може ли 5 ШОЉА ЧАЈА дневно побољшати ваше ЗДЕАВЉЕ? Ми вам дајемо ОДГОВОР

Због велике количине танина, шипак у облику сирупа или чаја помаже против упале слузокоже црева и код дијареје, а спречава и крварење и упалу десни. Нутритивна, али и терапијска вредност шипка доприноси и веика количина минералних супстанци. Највише има калијума, калцијума, магнезијума, фосфора, мангана и гвожђа, а баш због велике количине гвожђа шипак је цењен као добар извор тог минерала.

Нуспојаве напитка
Нуспојаве чаја од шипка постоје, али само ако се користи у превеликим количинама. Чај од шипка не садржи отровне састојке, и није познат као алерген. Међутим, са бројним моћним пофифенолима и антиоксидансима, превелика количина чаја, као што смо напоменули може узроковати појаву главобоље, мучнину или умор. Уколико конзумирате  две чаше умерено јаког чаја од шипка нећете имати негативне нуспојаве.

Прочитајте још: Идеалан за пушаче: Напитак који чисти плућа, а можете га САМИ НАПРАВИТИ

Учинковит је код проблема са пробавом јер стимулише апетит и побољшава пробаву. Лечи и болести уста и усне дупље јер  помаже против крварења и упале десни и упале слузокоже.

Делује и превентивно против упорног кашља, астме и грознице, бронхитиса. Код прехладе и грипа довољно је да се конзумира чај од шипурка, и прехлада ће брзо проћи.

Прочитајте још: Др Адамовић саветује: Ако вам маска ИРИТИРА КОЖУ без гриже савести УРАДИТЕ СЛЕДЕЋУ ствар

Шипак чисти и јача крв, поспешује стварање црвених крвних зрнаца и помаже код анемије, поспешује стварање белих крвних зрнаца и јача имунолошки систем. Поспешује излучивање мокраћне киселине из крви. Смирује упалу слузокоже црева и зауставља дијареју, поспешује бољи рад црева и делује као благо средство за чишћење, чисти црева и помаже код дизентерије.

Прочитајте још: Пазите шта конзумирате ујутру: Ово је НАЈГОРИ НАЧИН да започнете дан

Припрема чаја од шипурка

За припрему чаја од плодова шипурка потребно је да две кашичице осушеног плода прелијете са  500 милилитара воде и кувате на лаганој ватри око 15 минута. Склонити са рерне и умотати посуду у којој је чај једном крпом. Оставите да стоји преко ноћи. Затим процедити и засладити медом. Конзумира се током целог дана у једнаким гутљајима уместо воде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.