· · Коментари: 0

РЕЦЕПТ ЗА АЛКАЛНИ СОК: Одличан за дијабетес, недостатак витамина Д и ниску густину костију

Алкалност је важна за наше здравље јер ћелије у нашим телима морају да одржавају своју природну алкалну равнотежу да би остале здраве. Због тога, конзумирање алкалне хране може унапредити одлично опште здравље

1649318940_pjimage---2022-04-07T100547.528.jpg
Фото: Unsplash

Овај рецепт за алкализирајући сок укључује високо алкалну храну попут шаргарепе, краставца, купуса, кеља или спанаћа, лимете и ђумбира. Такође је укусно и лако се може укључити у вашу исхрану.

Шта је алкална дијета?

Алкална дијета је она која има за циљ да помогне у равнотежи пХ нивоа крви течности у вашем телу, укључујући крв и урин.

Постизање пХ равнотеже једењем алкалне дијете може бити од помоћи у смањењу морбидитета и морталитета од бројних хроничних болести и обољења — као што су хипертензија, дијабетес, артритис, недостатак витамина Д и ниска густина костију.

Прочитајте још: СРЕМУШ ЧИСТИ КРВ, СНИЖАВА ХОЛЕСТЕРОЛ: Испробајте ДВА најефикаснија РЕЦЕПТА травара Момчила

Нажалост, многа деца и одрасли данас конзумирају високо киселу исхрану са високим садржајем натријума која садржи веома мало не само магнезијума и калијума, већ и антиоксиданата, влакана и есенцијалних витамина. Поврх тога, типична западњачка исхрана је богата рафинисаним мастима, једноставним шећерима, натријумом и хлоридом.

Фото: Unsplash

Све ове промене у људској исхрани довеле су до повећане „метаболичке ацидозе“, односно субоптималних нивоа пХ. Поврх овога, многи пате од ниског уноса хранљивих материја и проблема као што су недостатак калијума и магнезијума.

Састојци алкалног сока

Рецепт за алкални сок, наравно, треба да садржи алкалну храну. Свеже воће и поврће највише промовише алкалност.

Неки од најбољих избора су печурке, цитруси, урме, суво грожђе, спанаћ, грејпфрут, парадајз, авокадо, летња црна ротква, луцерна трава, јечмена трава, краставац, кељ, јицама, пшенична трава, броколи, оригано, бели лук, ђумбир, пасуљ, ендивија, купус, целер, црвена цвекла, лубеница, смокве и зреле банане.

У међувремену, скоро сва сирова храна је на алкалном јеловнику, јер се за некувано воће и поврће каже да је биогено или „животворно“. Кување хране исцрпљује алкализирајуће минерале.

На крају, пића направљена од зеленог поврћа су препуна намирницама које формирају алкале и хлорофилом.

У овом рецепту за алкални сок испод, приметићете да је пун про-алкалне хране. Конзумирајте неколико пута недељно, или бар једном, да бисте помогли у равнотежи пХ вредности.

Рецепт за алкални сок

Овај рецепт за алкализирајући сок укључује високо алкалну храну попут шаргарепе, краставца, купуса, кеља или спанаћа, лимете и ђумбира. Такође је укусно и лако се може укључити у вашу исхрану.

Састојци:

  • 1 шаргарепа
  • 1 мали краставац
  • ¼ главице купуса
  • 1 шоља кеља или спанаћа
  • ½ лимете
  • 1 грудвица ђумбира

Упутства

Додајте све састојке у соковник за поврће и направите компактну масу. Промешајте сок и одмах конзумирајте.

Немате соковник? Додајте састојке плус 200 милилитара воде у електрични блендер. Помешајте и истресите влакна из сока фином жичаном мрежицом!

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.