Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОРЕМЕЋАЈ МЕТАБОЛИЗМА

Превентивом против камена у бубрегу

Камен у бубрегу или нефролитијаза је чест проблем који погађа и мушку и женску популацију, нешто чешће мушкарце.

1616166459_BAZOBALANS6.jpg
Фото: Промо
Oglas

Може да настане услед поремећаја метаболизма, генетске предиспозиције, услед неправилне исхране или недовољног уноса течности.

Песак и камен у бубрегу настају када мокраћа постане презасићена одређеним састојцима, те долази до њиховог таложења. Песак обично не изазива никакве симптоме.

Међутим, када се лабораторијским анализама установи присуство песка у мокраћи требало би благовремено кренути са превентивном терапијом суплементима јер ће присутни песак временом формирати камен у бубрегу.

Симптоми камена у бубрегу су много озбиљнији. Када се камен у бубрегу покрене настају јаки болови, такозване бубрежне колике.

Обично је то јак и изненадан бол у доњем делу леђа који се шири ка препонама и захтева хитан одлазак лекару јер уколико се камен незгодно заглави у мокраћном каналу може да доведе до застоја у раду бубрега.

Фото: Промо

Постоји више врста камена. Основне врсте камена у бубрегу су оксалатни, уратни, цистински и фосфатни.

Оксалатни камен је најчешћа врста камена у бубрегу који настаје таложењем кристала калцијум оксалата када је њихова концентрација у мокраћи повећана.

Намирнице које садрже већу количину оксалата су спанаћ, чоколада и ораси, те би особе склоне камену у бубрегу требало да смање њихов унос у исхрани. Високе дозе витамина Ц такође повећавају излучивање оскалата преко мокраће тако да је и ту потребан опрез.

Уратни камен настаје таложењем мокраћне киселине, цистински таложењем цистина, а фосфатни камен таложењем калцијум фосфата. Уратни је други по учесталости, а јавља се код људи који болују од гихта, једу пуно меса или су на хемиотерапији. Цистински и фосфатни камен су веома ретки.

За настанак оксалатаног и уратног камена веома је важна pH вредност мокраће која одражава степен киселости.

Ниске pH вредности указују на повећану киселост урина што представља основу за таложење бубрежних каменаца.

Фото: Промо

Најчешћи узроци повећане киселости урина су начин исхране, метаболички синдром, гојазност и старосна доб.

Исхрана у којој преовлађују месо и месне прерађевине уз смањен унос воћа и поврћа доводи до повећане продукције киселине у организму, чији се вишак избацује преко бубрега и повећава киселост урина. За гојазне особе карактеристична је такође повећана киселост урина. Старењем постепено опада функција бубрега и њихова способност у регулацији pH вредности, те је мокраћа киселија.

Снижене pH вредности урина су посебно изражене код метаболичког синдрома. Заправо услед инсулинске резистенције смањује се излучивање амонијака преко урина, тиме повећава киселост и таложење мокраћне киселине што води ка стварању уратног камена у бубрегу. Стога контрола и регулација киселости урина представљају важне превентивне мере за спречавање настанка камена у бубрегу.

Како смањити киселост урина и на тај начин превенирати камен у бубрегу?

Прва мера је регулисање начина исхране. Потребно је смањити унос меса и месних прерађевина, а повећати унос воћа и поврћа.

Фото: Промо

Посебно се препоручују сок од поморанџе, лимунада и сок од црне рибизле који благо алкализују урин и чине га мањим киселим. У регулисању pH вредности урина важну улогу имају и соли лимунске киселине – цитрати. Цитрати су редован састојак мокраће где имају улогу да спрече кристализацију калцијум оксалата и формирање камена у бубрегу.

Осим тога, цитрати се везују за већ постојећи оксалатни камен у бубрегу и помажу у његовом разлагању. Када концентрација цитрата у мокраћи опадне повећавају се шансе за формирање камена.

Доказано је да додатно уношење калијум цитрата и магнезијум цитрата у комбинацији са витамином Б6 значајно смањује шансе за стварање камена и такође помаже да спонтана или клинички изазвана елиминација камена из бубрега прође лакше и са мање компликација. Цитрати се у организам могу унети у одређеној количини преко цитрусног воћа или узимањем одговарајућег суплемента на бази цитрата као што је pH BazoBalans.

pH BazoBalans је суплемент у облику прашка који се раствара у води и узима у облику напитка. Садржи више различитих цитрата – магнезијум цитрат, калијум цитрат, цинк цитрат, бакар цитрат и натријум цитрат и обезбеђује довољну концентрацију цитрата у урину која спречава развој камена у бубрегу и топи постојећи камен у бубрегу.

Узимање pH BazoBalans напитка ујутру и увече помаже у одржавању кисело-базне равнотеже организма, алкализује урин, спречава настанак камена у бубрегу и помаже у топљењу постојећег камена.

Које би заправо биле све превентивне и помоћне терапијске мере за камен у бубрегу?

Препоручује се повећан унос течности - најмање две литре воде дневно, свакодневно узимање цитрусног воћа, најбоље лимуна у виду лимунаде без шећера, смањен унос соли, избалансирана исхрана у којој преовлађују воће и поврће уз смањен унос меса, месних преађевина и млечних производа, редовна умерена физичка активност и pH BazoBalans напитак са цитратима који се може набавити у апотекама.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas