· · Komentari: 0

RECEPT ZA ALKALNI SOK: Odličan za dijabetes, nedostatak vitamina D i nisku gustinu kostiju

Alkalnost je važna za naše zdravlje jer ćelije u našim telima moraju da održavaju svoju prirodnu alkalnu ravnotežu da bi ostale zdrave. Zbog toga, konzumiranje alkalne hrane može unaprediti odlično opšte zdravlje

1649318940_pjimage---2022-04-07T100547.528.jpg
Foto: Unsplash

Ovaj recept za alkalizirajući sok uključuje visoko alkalnu hranu poput šargarepe, krastavca, kupusa, kelja ili spanaća, limete i đumbira. Takođe je ukusno i lako se može uključiti u vašu ishranu.

Šta je alkalna dijeta?

Alkalna dijeta je ona koja ima za cilj da pomogne u ravnoteži pH nivoa krvi tečnosti u vašem telu, uključujući krv i urin.

Postizanje pH ravnoteže jedenjem alkalne dijete može biti od pomoći u smanjenju morbiditeta i mortaliteta od brojnih hroničnih bolesti i oboljenja — kao što su hipertenzija, dijabetes, artritis, nedostatak vitamina D i niska gustina kostiju.

Pročitajte još: SREMUŠ ČISTI KRV, SNIŽAVA HOLESTEROL: Isprobajte DVA najefikasnija RECEPTA travara Momčila

Nažalost, mnoga deca i odrasli danas konzumiraju visoko kiselu ishranu sa visokim sadržajem natrijuma koja sadrži veoma malo ne samo magnezijuma i kalijuma, već i antioksidanata, vlakana i esencijalnih vitamina. Povrh toga, tipična zapadnjačka ishrana je bogata rafinisanim mastima, jednostavnim šećerima, natrijumom i hloridom.

Foto: Unsplash

Sve ove promene u ljudskoj ishrani dovele su do povećane „metaboličke acidoze“, odnosno suboptimalnih nivoa pH. Povrh ovoga, mnogi pate od niskog unosa hranljivih materija i problema kao što su nedostatak kalijuma i magnezijuma.

Sastojci alkalnog soka

Recept za alkalni sok, naravno, treba da sadrži alkalnu hranu. Sveže voće i povrće najviše promoviše alkalnost.

Neki od najboljih izbora su pečurke, citrusi, urme, suvo grožđe, spanać, grejpfrut, paradajz, avokado, letnja crna rotkva, lucerna trava, ječmena trava, krastavac, kelj, jicama, pšenična trava, brokoli, origano, beli luk, đumbir, pasulj, endivija, kupus, celer, crvena cvekla, lubenica, smokve i zrele banane.

U međuvremenu, skoro sva sirova hrana je na alkalnom jelovniku, jer se za nekuvano voće i povrće kaže da je biogeno ili „životvorno“. Kuvanje hrane iscrpljuje alkalizirajuće minerale.

Na kraju, pića napravljena od zelenog povrća su prepuna namirnicama koje formiraju alkale i hlorofilom.

U ovom receptu za alkalni sok ispod, primetićete da je pun pro-alkalne hrane. Konzumirajte nekoliko puta nedeljno, ili bar jednom, da biste pomogli u ravnoteži pH vrednosti.

Recept za alkalni sok

Ovaj recept za alkalizirajući sok uključuje visoko alkalnu hranu poput šargarepe, krastavca, kupusa, kelja ili spanaća, limete i đumbira. Takođe je ukusno i lako se može uključiti u vašu ishranu.

Sastojci:

  • 1 šargarepa
  • 1 mali krastavac
  • ¼ glavice kupusa
  • 1 šolja kelja ili spanaća
  • ½ limete
  • 1 grudvica đumbira

Uputstva

Dodajte sve sastojke u sokovnik za povrće i napravite kompaktnu masu. Promešajte sok i odmah konzumirajte.

Nemate sokovnik? Dodajte sastojke plus 200 mililitara vode u električni blender. Pomešajte i istresite vlakna iz soka finom žičanom mrežicom!

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.