Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕКОВИТО БИЉЕ

Сматрамо је КОРОВОМ, а једна је од НАЈЗДРАВИЈИХ биљака на свету: Легенда каже да је од ње направљен ХРИСТОВ ВЕНАЦ

Глог је биљка која има бројне здравствене бенефите.

1636205192_berries-gab33e6493_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Глог садржи састојке с антиоксидативним деловањем. У цветовима се, уз нешто етеричног уља, налази триметиламин и гликозид оксиакантин.

Кинези су некад од глога правили ферментирано пиће, а његови остаци пронађени су у 9 000 година старим лончаницама.

Сматра се да је већ тада глог био значајан у религији.

Легенда каже да је од овог грма направљена Христова круна од трња, а уз њега се вежу и многа друга веровања, чак и митови о вампирима.

Прочитајте још: Лимун је изузетно ЗДРАВ, али особе које имају ОВЕ тегобе, не би смеле да га конзумирају

Глог је у то време растао у Европи, Азији, Северној Америци и Медитерану, али данас је проширен по читавом свету. Познат је и под називима бела драча, бели трн, глогић, глоговац, глоговина, оштри трн, трнка, жетица, глаговна глог, глогиња, медведове хрушке.

Здравствени бенефити глога

Глог је једна од биљака с најјачим смирујућим дејством. Помаже код умора, мањка енергије, лошег сна, тешког дисања, вртоглавица, лупања срца, тескобе, нервозе и шума у ушима, а, помаже и у менопаузи.

Може се користити као помоћ код мршављења, јер подстиче избацивање вишка воде из организма. То га својство чини корисним и код целулита, едема и болести зглобова.

Фото: Пиксабеј

Глог јача везивно ткиво на зглобовима, а због антиупалног деловања саветује се код улцеративног колитиса и пробавних тегоба.

Штити и од деловања слободних радикала и спречава болести крвних судова попут артериосклерозе.

Бројне студије о глогу установиле су да је он сигурна и добро подношљива биљка. Међутим, глог се не препоручује трудницама и доиљама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas