Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БОКОРИ

ЦВЕТ КОЈИ СЕ СЕЈЕ САМО ЈЕДНОМ! У старим вртовима КАНДИЛИЦА је увек имала место јер "ЈЕДЕ" КОРОВ

Аквилегија (кандилица) спада у најпознатије цветне "бунтовнике". Оне су цветне перене које се саме размножавају путем семена

1648539117_beautiful-g38697a219_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У сеоским вртовима се гаји од средњег века као украсна баштенска биљка, јер су цветови веома декоративни у великим бокорима. Можете је гавити у саксијама и жардињерама на терасама и балконима.

Фото: Пиксабеј

Aквилегија достиже висину од 15 до 20 цм, бокорастог типа. Цветови су јој ситни, сакупљени у цвасти – метлице. Могу бити жути, бели, љубичасти или црвени, а понекад чак и двобојни. Врхови овог цвета су у облику звона, повијених чашичних листића. 

Како се сама размножава, одлично може да послужи и за сузбијање корова

Цвета у мају и јуну и најављује вреле дане. Када прође време цветања, аквилегија нестаје, али за собом оставља доста семена. Аквилегија је цвет, који не мирише, али веома лепо изгледа и декоративна је. 

Прочитајте још: СТРУЧЊАК ЗА БАШТОВАНСТВО: Овај петнаестоминутни ТРИК ће усрећити ваше собне биљке

Фото: Пиксабеј

Да бисмо успешно гајили Аквилегију морамо јој обезбедити неутрално или кисело земљиште, које је добро пропустљиво, песковито и хумусно. Није захтевна биљка, довољно је редовно је заливати и једино о чему би требало да се води рачуна је да се расад не сади преблизу, јер се брзо бокори. Јако добро се размножава семеном, које се сеје у пролеће или јесен.

Овај цвет најбоље успева у хладнијој клими, мада може лепо да расте и на сунцу, па се користи и за камене баште као украс, а исто тако и као руб лејама. Такође се користи и као резани цвет, зато што букет може да остане леп и свеж до недељу дана.

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas