Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОМОЋ ПРИРОДЕ

"ВАМПИРСКИ" ЏЕМ ЗА ЗДРАВО СРЦЕ: Ове бобице су пуне ВИТАМИНА Ц, влакана и антиоксиданаса (РЕЦЕПТ)

Глогов колац као сигурна одбрана од вампира или нуђење глогиња оном ко много извољева добро су познате "методе" за решавање проблема, али овај трновит жбун, који обично расте на каменитим огољеним подлогама или на запостављеним њивама и међама, највише погодује кардиоваскуларним болесницима

1650094723_jam-gb1d868669_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ове бобице богате хранљивим материјама имају киселкаст, пикантан укус и благу слаткоћу. Имају боју од жуте до тамно црвене.

Стотинама година људи користе бобице глога као биљни лек за проблеме са варењем, срчане проблеме и висок крвни притисак. У ствари, бобице су биле кључни део традиционалне кинеске медицине од најмање 659. године нове ере.

Здравствене предности бобица глога

1. Препун антиоксиданса

Бобице глога садрже биљне полифеноле, који имају антиоксидативна својства која су повезана са бројним здравственим предностима.

Прочитајте још: Помажу у ЧИШЋЕЊУ ЈЕТРЕ, СМАЊУЈУ ШЕЋЕР И ХОЛЕСТЕРОЛ: Грожђице су здравије него што мислите и дају енергију за цео дан

Антиоксиданси помажу у неутрализацији нестабилних молекула званих слободни радикали који могу да нашкоде вашем телу када су присутни у високим нивоима.

2. Може имати антиинфламаторна својства

Истраживања су открила да је хронична упала повезана са многим болестима, укључујући дијабетес типа 2, астму.

Екстракт бобица глога показао је антиинфламаторни потенцијал у студијама у епруветама и животињама. Ипак, потребно је истраживање на људима.

3. Може снизити крвни притисак

У традиционалној кинеској медицини, бобице глога су једна од најчешће препоручених намирница за лечење високог крвног притиска.

Фото: Пиксабеј

Нека истраживања сугеришу да бобице глога могу смањити крвни притисак помажући у ширењу крвних судова. Међутим, потребне су даље студије.

4. Може смањити ниво холестерола у крви

Неуравнотежени нивои холестерола у крви – посебно високи триглицериди и низак ХДЛ (добри) холестерол – играју улогу у атеросклерози , или накупљању плака у вашим крвним судовима. Ако се плак настави да се накупља, може у потпуности блокирати крвни суд, што може довести до срчаног или можданог удара.

Истраживања на животињама и људима сугеришу да узимање екстракта глога може помоћи у смањењу нивоа холестерола и триглицерида. Међутим, потребно је више истраживања на људима.

5. Користи се за помоћ варењу

Бобице садрже влакна, за која је доказано да помажу варење смањујући затвор и делујући као пребиотик. Прoбиотици су намирнице које негују и промовишу здраве цревне бактерије, које су од виталног значаја за одржавање здравог варења 

Људи су вековима користили бобице глога као помоћ за варење. Може помоћи у ублажавању опстипације и побољшању производње ензима потребних за варење масне и протеинске хране.

6. Може имати својства против старења

Једна студија у епруветама открила је да мешавина екстракта глога и гинсенга може да спречи знаке старења тако што инхибира стварање бора и повећава влажност коже.

Прочитајте још: РЕЦЕПТ ЗА АЛКАЛНИ СОК: Одличан за дијабетес, недостатак витамина Д и ниску густину костију

Друга истраживања сугеришу да бобице глога могу помоћи у смањењу знакова старења као резултат њиховог садржаја антиоксиданса.

7. Може смањити анксиозност

Научници истражују суплементе глога као потенцијални третман за анксиозност. Међутим, тренутно нема много истраживања о њима у ту сврху. Потребно је више студија о ефектима бобица глога на анксиозност.

Рецепт за "вампирски џем"

Са сакупљањем цветова започети када је половина цветова отворена, а друга половина још у пупољку. Листови се беру док су млади. Осушити их у танком слоју и одмах оставити у затвореној посуди. Плодови се беру црвени и зрели. Плодови садрже витамин Ц, провитамин А, воћне киселине (лимунска), шећере, пектин и погодни су за припрему џемова, сирупа, ликера, ракије. За терапеутске сврхе користе се цвет, лист, плод и кора. 

Састојци: 500г глога, 500мл воде, 1 кг шећера и сок од два лимуна.

Припрема: Плодове глога опрати и скувати у 300 мл воде. Скуване бобице згњечити да се ослободе пулпе и коштице, додати остатак топле воде и процедити да се уклоне коштице. Пулпу пребацити у посуду за кување додати шећер, лимунов сок и кувати до потребне густине. Према жељи количина воде и шећера се може променити.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas