Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Укусно јесење поврће: Зашто би ЦВЕКЛА требало да се нађе нашем менију?

Цвекла је права ризница здравља.

1631778142_Depositphotos_55521083_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Цвекла је популарно је кореновско поврће које се користи у многим кухињама широм света. Цвекла је пуна есенцијалним витаминима, минералима и биљним једињењима од којих неки имају лековита својства.

Како може да нам помогне цвекла?

Крвни притисак

Високи крвни притисак један је од водећих фактора ризика за развој кардиоваскуларних болести. Студије су показале да цвекла може значајно да смањи крвни притисак у периоду од само неколико сати. Ови ефекти снижавања крвног притиска вероватно су последица високе концентрације нитрата у цвекли. У вашем телу, нитрати у исхрани се претварају у азот-оксид, молекул који шири крвне судове, узрокујући пад крвног притиска, пиште Хеалтхлине. Ниво нитрата у крви остаје повишен до шест сати након конзумирања дијететског нитрата.

Прочитајте још: Седам начина да зауставимо НАПАД ПАНИКЕ и помогнемо себи

Повећање енергије

Неколико студија каже да нитрати у исхрани могу да побољшају нашу количину енергије. Битрати побољшавају ефикасност митохондрија, одговорни за производњу енергије у нашим ц́елијама.

Упални процеси

Хронична упала повезана је са бројним болестима, попут гојазности, срчаних обољења, болести јетре...Цвекла садржи пигменте назване беталаинс, који могу да имају бројна противупална својства.

Пробава

Дијетална влакна су важна компонента здраве исхране, а између осталог утичу и на боље варење. Једна шоља цвекле садржи 3,4 грама влакана, што цвеклу чини одличним извором.

Прочитајте још: Почните дан једном стабљиком целера и уживаћете гледајући се у огледало

Може помоћи у подршци здрављу мозга

Менталне и когнитивне функције природно опадају са годинама.Смањење протока крви и снабдевања мозга кисеоником може да допринесе овом паду. Занимљиво је да нитрати у цвекли могу да побољшају менталне и когнитивне функције ширењем крвних судова и на тај начин повећавајући проток крви.

Помоћ при мршављењу

Цвекла има мало калорија и пуно воде. Повећање уноса нискокалоричне хране попут воћа и поврћа повезано је са губитком тежине. Међутим, упркос ниском садржају калорија, цвекла садржи умерене количине протеина и влакана који су важни за одржавање здраве тежине. Влакна у цвекли такође могу да помогну да смањимо килограме, смањењем апетита и подстицањем осећаја ситости.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas