Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕКОВИТА ВОЋКА

Воћка која поправља РАСПОЛОЖЕЊЕ и брани организам од СТРЕСА, а налази се и у парфемима (РЕЦЕПТ)

Помаже код упале мокраћних канала, поремећаја у варењу, ублажава бол, снижава температуру.

1605616111_Depositphotos_107736012_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Бергамот - плод укрштања крушколиког лимуна и севиљске наранџе, поправља расположење и брани организам од стреса.

Бергамот се гаји на огромним плантажама јужне Азије и јужне Америке, као и на југу Италије у области Калабрије.

Прочитајте још: Банане лече депресију и анемију, а знате ли шта се деси ако поједете бар ДВЕ ДНЕВНО?

Служи искључиво за производњу изузетно траженог етеричног уља. Настао је укрштањем крушоликог лимуна  и севиљске поморанџе или грејпфрута, па на њих донекле и подсећа.

Уље, воћно слаткастог свежег мириса са благом нијансом зачина, добија се из коре зрелих плодова хладним цеђењем. 

Име је добио по италијанском граду Бергаму, у коме је прво и почело да се продаје његово уље

Користи се у ароматерапији као антидепресант, а чест је састојак женских и мушких мириса. Додаје се и у престижне чајеве.

Прочитајте још: Помало заборављене: Зашто је добро да једемо КРУШКЕ

Плод бергамота; Фото: Депозит

Снажан је антидепресив, опушта и смирује. Често се користи у масажама. Молекули уља бергамота делују благотворно на мождане центре, који регулишу расположење и тако бране организам од стреса. Доказано је да ублажава љутњу, огорченост и раздражљивост. 

Помаже код несанице, уводи у миран и окрепљујући сан!

Код психичких тегоба је уље најбоље користити ујутру, да би дан провели добро расположени натопите вату или газу са пет капи бергамота и удишите док сте још у кревету. Можете и да неколико капи сипате у мирисну светиљку, коју би требало упалити чим се пробудите.

Дубоко удисање овог мириса даје телу позитивну енергију, нема осећаја потиштености, тескобе и горчине. Бочицу са уљем можете носити увек са собом. 

Прочитајте још: ТРОПСКЕ СУЗЕ лече грло, несаницу и ИМПОТЕНЦИЈУ (РЕЦЕПТИ)

Пажљиво га користите
Приликом употребе уља водите рачуна, јер је фототоксично. Под утицајем УВ зрака или соларијума може да изазове оштећења коже. Веома је концентровано, па се нипошто не препоручује за оралну употребу. Не сме доћи ни у контакт са очима, а контраиндиковано је за употребу код трудница и епилептичара.

Бергамот помаже и код упале мокраћних канала, поремећаја у варењу и раница на кожи. Ублажава бол, снижава температуру, сузбија умор, побољшава дисање, подстиче крвоток, поспешује и раст косе.

Када осетите нерасположење, на марамицу или вату сипате неколико капи и удишете!

Прочитајте још: Лековима је истекао РОК ТРАЈАЊА: Шта никако не смета да радите

Боље варење 

Помешајте 1 кашичицу базног уља (маслиновог, бадемовог или јојобиног) са 2 капи уља бергамота, 2 капи уља камилице и 2 капи уља коморача. Масирајте типе стомак, најбоље увече пре спавања.

Купка за упалу бешике 

Сипајте по 3 капи уља бергамота, лаванде и чајевца у чашу обичног јогурта. Све добро промешајте, сипајте у каду са топлом водом, које има толико да прекрива кукове и стомак док седите 10-ак минута. Практикујте ово свакодневно, макар недељу дана.

Прочитајте још: Испробајте 5 јутарњих ритуала које раде најуспешнији људи на свету

Против болова 

Помешајте 3 капи уља бергамота са 1 кашичицом маслиновог, бадемовог или јојобиног уља. Наносите ово повремено на болно место, док бол не прође. Третирано место немојте да излажете сунцу ни ултраљубичастој светлости док третман траје и неколико дана после.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas