· · Коментари: 0

Ово воће поправља расположење и превентивно делује против СТРЕСА: Налази се и у неким прарфемима (РЕЦЕПТ)

Идеалан је код поремећаја варења, ублажава бол, а може и снизити температуру

1668852727_bergmon.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Бергамот - плод укрштања крушколиког лимуна и севиљске наранџе, поправља расположење и брани организам од стреса.

Бергамот се гаји на огромним плантажама јужне Азије и јужне Америке, као и на југу Италије у области Калабрије.

Прочитајте још: Напитак који може да ПОБОЉША ВАРЕЊЕ: Чисти организам од токсина, а има и фантастично дејство на пробаву (РЕЦЕПТ)

Служи искључиво за производњу изузетно траженог етеричног уља. Настао је укрштањем крушоликог лимуна  и севиљске поморанџе или грејпфрута, па на њих донекле и подсећа.

Уље, воћно слаткастог свежег мириса са благом нијансом зачина, добија се из коре зрелих плодова хладним цеђењем. 

Име је добио по италијанском граду Бергаму, у коме је прво и почело да се продаје његово уље
Користи се у ароматерапији као антидепресант, а чест је састојак женских и мушких мириса. Додаје се и у престижне чајеве.

Снажан је антидепресив, опушта и смирује. Често се користи у масажама. Молекули уља бергамота делују благотворно на мождане центре, који регулишу расположење и тако бране организам од стреса. Доказано је да ублажава љутњу, огорченост и раздражљивост. 

Помаже код несанице, уводи у миран и окрепљујући сан

Код психичких тегоба је уље најбоље користити ујутру, да би дан провели добро расположени натопите вату или газу са пет капи бергамота и удишите док сте још у кревету. Можете и да неколико капи сипате у мирисну светиљку, коју би требало упалити чим се пробудите.

Дубоко удисање овог мириса даје телу позитивну енергију, нема осећаја потиштености, тескобе и горчине. Бочицу са уљем можете носити увек са собом. 

Бергамот помаже и код упале мокраћних канала, поремећаја у варењу и раница на кожи. Ублажава бол, снижава температуру, сузбија умор, побољшава дисање, подстиче крвоток, поспешује и раст косе.

Када осетите нерасположење, на марамицу или вату сипате неколико капи и удишете!

Боље варење 

Помешајте 1 кашичицу базног уља (маслиновог, бадемовог или јојобиног) са 2 капи уља бергамота, 2 капи уља камилице и 2 капи уља коморача. Масирајте типе стомак, најбоље увече пре спавања.

Купка за упалу бешике 

Сипајте по 3 капи уља бергамота, лаванде и чајевца у чашу обичног јогурта. Све добро промешајте, сипајте у каду са топлом водом, које има толико да прекрива кукове и стомак док седите 10-ак минута. Практикујте ово свакодневно, макар недељу дана.

Прочитајте још: Зашто би пре спавања требало да средимо НЕРЕД У СПАВАЋОЈ СОБИ? Успоставите нове рутине

Против болова 

Помешајте 3 капи уља бергамота са 1 кашичицом маслиновог, бадемовог или јојобиног уља. Наносите ово повремено на болно место, док бол не прође. Третирано место немојте да излажете сунцу ни ултраљубичастој светлости док третман траје и неколико дана после.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.