Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто би на тањиру требало да имамо КАРФИОЛ? Многи га не воле, а његова хранљивост је велика

Благи укус, текстура и велика свестраност у кухињи чине карфиол налик изузетно хранљивим поврћем. Узгаја се сезонски у многим климатским условима и локацијама, тако да лако проналази.

1647001832_profimedia-0169750093.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Предности карфиола

Карфиол је богат влакнима

Истраживања показују да већи проценат људи не добија довољно влакана у исхрани. Влакна помажу да се осећамо ситим и задовољним, одржавају здраво варење и регулишу ниво шец́ера у крви, а испуњавање дневних потреба такође може смањити холестерол и крвни притисак. Конкретно, карфиол је добар извор нерастворљивих влакана, која помажу да се ствари крец́у у пробавном систему.

Прочитајте још: Предности БЕЛОГ СЛЕЗА: Сматра се да је прави дар приорде, а посебно је важан КОРЕН

Карфиол и витамини

Карфиол садржи витамине за имунитет, згрушавање крви, здравље костију и још много тога. Једна шоља карфиола обезбеђује преко 75 процената дневне вредности витамина Ц, што значи да имуни систем, метаболизам и нервни систем добијају потребан подстицај. Такође садржи 20 процената дневне вредности витамина К који је неопходан за формирање костију и згрушавање крви. Шоља карфиола такође има импресивне количине витамина Б6, фолата и калијума, пише Реал Симпле.

Снажан антиоксидант

Карфиол има антиоксидативну моц́ у борби против упале. Анти-инфламаторна једињења поврц́а помажу телу да смањи слободне радикале и снизи оксидативни стрес који повец́авају ризик од хроничних болести. Конзумирање хране богате антиоксидансима и антиинфламаторним агенсима као део здраве исхране, као што је карфиол, може помоц́и у спречавању и ублажавању хроничне упале и заштити ц́елија.

Прочитајте још: Како да користимо АЛОЕ ВЕРУ за здраву и блиставу кожу?

Карфиол је извор холина

Шоља карфиола садржи око 45 милиграма холина, око 10 процената дневног адекватног уноса за жене. Нашим телима је потребан овај есенцијални нутријент за неколико кључних функција, укључујуц́и јачање ц́елијских мембрана, развој мозга и одржавање нервног система. Тело само производи само малу количину холина, важни су извори хране са високим садржајем холина.

БОНУС ВИДЕО

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas