Oglas
· · Komentari: 0

Prednosti BELOG SLEZA: Smatra se da je pravi dar priorde, a posebno je važan KOREN

Beli slez je izuzetno lekovita biljka koja ima brojne dobrobiti po vaše zdravlje.

1646837688_real-marshmallow-g727e274b1_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ova biljka je pravi dar od prirode, a posebno je važan njen koren koji je zapravo i najlekovitiji deo biljke. Dobra stavr je što ovu biljku možete gaiti u svojoj bašti ili dvorištu, kao i u saksiji na prozorskoj dasci - ne zahteva posebnu negu.

Koren belog sleza sadrži skrob, pektin, saharide, asparagin, betain, karoten, lecitin, fitosterol, minerale. Sve ovo omogućava biljci da bude izuzetno lekovita. Koren belog sleza ima antiinflamatorno dejstvo, pomaže u razređivanju sluzi pri kašljanju, ima efekat zaštite, ubrzava regeneraciju tela. Koristan je kod prehlade, bronhitisa, hroničnog tonzilitisa. Važno ga je uzimati čak i kada niste ništa bolesni, jer jača imunitet.

Pročitajte još: Kako da koristimo ALOE VERU za zdravu i blistavu kožu?

Beli slez takođe pomaže u borbi protiv problema povezanih sa gastrointestinalnim traktom. Koristi se za ublažavanje tegoba kod gastritisa, čireva i u prisustvu povećane kiselosti želuca. Dokazano je da beli slez pomaže i pri čišćenju organizma i sjajan je za detoksikaciju.

Još jedan benefit za zdravlje jeste da koren belog sleza snižava holesterol i da može pozitivno uticati na nivo šećera u krvi. Koristi se i za mršavljenje, jer reguliše apetit i podstiče osećaj sitosti. Može s ekoristiti i za negovanje tela spolja, na primer u vidu obloga - kod ujeda insekata, u prisustvu rana i opekotina. Pomažu u otklanjanju bolova u kostima i mišićima.

Koren belog sleza se koristi i u kozmetologiji, poseduje regenerativni i hidratantni efekat na kožu, pomaže u borbi protiv iritacije i suvoće. Beli slez se najčešće upotrebljava u vidu čaja ili sirupa za ublažavanje kašlja.

Pročitajte još: Da li su ishrana i raspoloženje povezani? Evo šta bi moglo da nam pomogne da prebrodimo dan

Čaj je pogodan o za tretiranje tegovba usled upale mokraćnih puteva, kod dijarejei upale grla, a evo kako se priprema:

Supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procediti. Više puta dnevno popijte čaj, a možete ga zasladiti i sa malo meda. Deci dajte po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

BONUS VIDEO

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas