Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Пун је витамина, минерала и протеина: Ово семе у себи крије многе здравствене благодати

семе можете јести сирово, пржено или у комбинацији са другим јелима.

1618924199_Depositphotos_30183095_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхото
Oglas

Семе сунцокрета бере се са цветне главице биљке сунцокрет. Док је само семе обавијено црно-белом пругастом љуском, семе сунцокрета је бело и нежне је текстуре. Познати по свом изразитом орашастом укусу и високој хранљивој вредности, семе можете јести сирово, пржено или у комбинацији са другим јелима.

Прочитајте још: МАЈЧИНА ДУШИЦА вековима је део традицоналне медицине: Решава проблем кашља и поспешује добро расположење

Здравствене бенефиције Студије повезују конзумацију семена сунцокрета са бројним здравственим предностима, укључујући смањење ризика од развоја болести попут високог крвног притиска или болести срца. Такође садрже хранљиве састојке који могу подржати ваш имунолошки систем и повећати ниво енергије. Ево неких здравствених благодати семена сунцокрета:

Фото: Пиxабаy

Смањивање упале

За оне са краткотрајном или хроничном упалом, семе сунцокрета може понудити антиинфламаторне предности. Семе сунцокрета садрже витамин Е, флавоноиде и друга биљна једињења која могу смањити упалу. Студија је показала да је конзумирање семена сунцокрета и другог семена пет пута или више сваке недеље резултирало нижим нивоима упале, што је такође смањило факторе ризика за неколико хроничних болести.

Прочитајте још: Његово величанство ГЛОГ: Спушта притисак и има исту способност као чоколада

Побољшање здравља срца

Семе сунцокрета богате су "здравим" мастима, укључујући полинезасићене масти и мононезасићене масти. Три четвртине шоље семена сунцокрета садржи 14 грама масти. Студије су откриле да је конзумација семена - укључујући и семе сунцокрета - повезана са нижим стопама кардиоваскуларних болести, високим холестеролом и високим крвним притиском.

Прочитајте још: Калоричне, али тако ЗДРАВЕ: Да ли сте знали да пињоле штите од УВ зрака?

Подржавање имунолошког система

Семе сунцокрета извор је многих витамина и минерала који могу подржати ваш имунолошки систем и повећати вашу способност да се борите против вируса. Ту спадају и цинк и селен. Цинк игра виталну улогу у имунолошком систему, помажући телу да одржава и развија имуне ћелије. Селен такође игра улогу у смањењу упале, борби против инфекције и јачању имунитета.

Прочитајте још: Карфиол је намирница која има ПЕТ супер моћи

Повећавање нивоа енергије

Иако високи нивои протеина у семенима сунцокрета већ помажу у повећању нивоа енергије, други хранљиви састојци попут витамина Б и селена могу вам помоћи да будете енергични. Витамин Б1 (познат и као тиамин) присутан у семенима сунцокрета може вам помоћи да храну претворите у енергију, што ће вас одржати активним током целог дана. Селен може повећати проток крви и испоручити више кисеоника у ваше тело.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas