Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

Руски НАРОДНИ ПРЕПАРАТ који помаже код мултипле склерозе

И народна медицина и фармација сложне су у мишљењу да је једна биљка најбољи лек за најтежу аутоимуну болест

1660593731_great-burdock-g68537308a_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

И руска званична и традиционална медицина у једном су сложне: мултипла склероза, једна од најозбиљнијих аутоимуних болести, може да се лечи чичком. Пратећи „стопе” народне традиције која је вековима користила ову биљку за лечење проблема са централним нервним системом, руски лекари су спровели истраживање, на основу кога је направљен и лек од чичка.

Прочитајте још: Три тренда из 60-их година и данас освајају жене широм света: Доносе дух прошлог времена и непролазну елеганцију (ФОТО)

Податке да обичан чичак успорава развој ове болести и донекле уклања њене последице, објавила је још 1960. године Н.П. Дорникова, која је радила на Одељењу болничке терапије Медицинског института Калинин (данас Тверска медицинска академија). Сува биљ- ка или лек од чичка стављен у капсулу, свеједно, има невероватан учинак на мултиплу склерозу.

- Пацијенти који узимају чичак имају мању дрхтавицу. Биљка нормализује мишићни тонус, делимично враћа изгубљене моторичке функције и побољшава опште добро пацијената са мултипла склерозом. Разлог томе је ефекат алкалног ехинопсина на централни и периферни нервни систем, који појачава рефлексну ексцитабилност централног нервног система и тонира скелетне мишице чак и код људи са астеничним стањима - наводи Дорникова. 

Прочитајте још: Свете биљке које ће вас штитити уколико их будете гајили у свом дворишту: Ове 4 биљке ће вам помоћи, а могу имати и лековито дејтво (ФОТО)

Биљка је још ефикасна у лечењу парализе лица и латералне миотрофичне склерозе. Лековита својства чичка била су позната још у антици. Постоје докази да се у старој Грчкој биљка користила за лечење астеничних стања,пареза и парализе.

Обичан чичак

Обичан чичак или њушка, како је народски називају у Русији, припада роду мордовиа који обухвата више од 190 врста, где су најпознатије, поред обичне и сферна њушка и њушка широког листа. Обичан чичак расте по степама на југу европског дела Русије, и у западном Сибиру. Има га на Кавказу, у Украјини, Малој Азији, Кини, Авганистану, Ирану, север- ној Африци. Расте по падинама, у степи, на пустошима, дуж обала река, по насипима. Биљка је отпорна на сушу и није захтевна.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Ово су СМРТНЕ ДОЗЕ обичних намирница

Народ чичак одувек сакупља и суши. Лековити су и лист и корен и семе и цвет. Руси га користе за нормализацији крвног притиска, за добар сан, за активно тело и добар апетит. Кажу да ако употребите чичак против главобоља само једном, сва је прилика да ће она ређе долази. Чичак се успешно носи са боловима у зглобовима и укоченошћу.

Обичан чичак уклања последице зрачења, па се Украјинци куну у њега јер је после Чернобиља баш чичак био главни јунак који је многе спасао од стравичних последица зрачења. Од семенки чичка прави се водена тинктура за лечење парализе и неуритиса, док се алкохолна тинктура користи за атрофију мишића и псоријазу.

Прочитајте још: Марина Висковић није изневерила фанове: Певачица наступала са повредом леђа, сви су мислили да је то део стајлинга (ФОТО)

Најчешће корен чичка служи за хипотензију, а суве цветне главице - за упалу тригеминалног нерва.

Биљка се може користити за разне болести, нарочито за сексуалну слабост, хистерију, физичку и менталну исцрпљеност, поремећаје у централном нервном систему, атеросклерозу, заушке и болове у зглобовима.

У Русији се гаји чичак јер га је лакше обрати машинама него ручно. Такође је медоносна и украсна биљка. Али, који год рецепт да се користи, а има их много, ваља водити рачуна и никада не сметнути с ума да је чичак у великим дозама отровна биљка. Само тако ће он бити човечији пријатељ за цео живот.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas