Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КАЛИНА

Где су пале КАПИ КРВИ, ту је никла... Волите песму КАЉИНКА, а не знате о чему пева и КОЛИКО је ЛЕКОВИТА

Срби воле "Каљинку", једну од најпопуларнијих руских песама свих времена. Али скоро нико не зна, о чему тачно она говори.

1594284456_Kalina.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Многи се изненаде кад сазнају да "каљинка" у преводу значи "худика". Зашто баш ову биљку Руси толико поштују? Зашто баш њој посвећују песме и сматрају је једном од симбола своје културе?

Прочитајте још:  Ова БИЉКА је лек против старости, а Хитлер је по њу послао у Русију ТАЈНУ ЕКСПЕДИЦИЈУ

Била једном једна лепа девојка, која се звала Акиљина, или скраћено Каљина. Она је добро познавала биљке и доживљавала је шуму као своју другу кућу.

Више од биљке Фото: Пиксабеј

Када су њену земљу напале монголске хорде, вођа освајача наредио је да му Каљина покаже најкраћи пут кроз шуму. Девојка је пристала - али је одвела непријатељску војску у дивљину, из које није било повратка.

Одвела је Монголе у беспуће и умрла.

Монголи су убили Каљину, али су и сами настрадали у непролазном шипражју. Из земље, на коју су пале капи Каљинине крви, израсло је лепо дрвце са црвеним бобицама. Оно је добило име у част храбре девојке.

Ову легенду много векова препричавају и у Русији, и у Украјини. За источне Словене каљина, то јест худика, одувек је значила много више од обичне биљка. Она је играла главну улогу у многим магичним ритуалима.

За чај и огрлицу Фото: Руски травар

Огрлица за видовите

Руси су веровали да худика има чаробну моћ и дарује натприродне способности. Девојке су носиле огрлице од црвених бобица да би постале видовите и умивале су се соком од худике да би се претвориле у лепотице.

Калином се украшавао "црвени троугао", китиле иконе и штитила кућа од зла.
Против алергије
Две супене кашике иситњене коре худике прелијте са чашом кључале воде. Нека одстоји сат времена. Узимајте  супену кашику процеђеног напитка 3-4 пута дневно пре оброка.

Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

На венчању млада је обично стављала на главу венчић, у који су били уплетени бели цветови худике: веровало се да они привлаче срећу. Гранчицама худике су украшавали и такозвани "црвени угао" - најлепши део куће, где су китили и иконе. Руси су били убеђени да ова биљка чува породично огњиште и тера зле духове.

И цвет је лековит Фото: Руски травар

Худика као лек

Худика је заузела посебно место и у народној медицини због изузетне лековитости. Кору овог жбунастог дрвећа су често користили за смањење унутрашњег крварења, нарочито крварења материце.

Чај од калине лечи екцеме, дијареју, каменац...

Одвар од грана худике су примењивали код чирева и малигних тумора. Иситњене бобице с медом су сматрали ефикасним средством против рака дебелог црева.

Рецепт за екцем
Две кашике бобица худике изгњечите и прелијте са једном чашом кључале воде. Оставите да одстоји 4 сата па процедите. Пијте пола чаше напитка 3-4 пута дневно. Направите и чај од цветова худике и трљајте кожу.

Природни лекови од худике се широко користе и у савремено доба. Чај од цветова ове биљке се препоручује код грчева у стомаку, дијареје и каменаца у бубрезима. Ово средство се примењује и за спољашну употребу као лек против туберкулозе коже и екцема.

Прочитајте још: Продавница је у башти, апотека је у шуми: Ови људи су потпуно ПРОМЕНИЛИ НАЧИН ЖИВОТА, а ово је прича о њима (ФОТО)

Одвар од бобица има противупално и седативно дејство. Он помаже у борби с канцером желуца и материце, док се сок од бобица користи у лечењу хипертензије и рака коже.

Против хипертензије
Помешајте бобице и шећер у пропорцији 1:1. Оставите 12 сати да бобице пусте сок. Узимајте супену кашику сока 3 пута дневно.
Сок се користи за лечење тумора и канцера.

Чај од листова худике има антипаразитарно својство, а одвар од коре се примењује код алергија, епилепсије, хистерије и неурозе, а делује и као контрацепција.

Рецепт против тумора

300 г бобица худике прелијте  чашом кључале воде. Сачекајте пет минута да одстоји, извадите бобице и изгњечите их дрвеном кашиком. Процедите сок од кроз газу и разблажите водом, којом сте преливали худику. Додајте у сок мед у пропорцији 1:1. Узимајте две супене кашике средства 3-4 пута дневно.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas