Холестерол је воштана супстанца слична масти која се налази у свим ћелијама нашег тела.
Производи га јетра, помаже у спречавању разградње ћелија и учествује у производњи хормона и витамина. Додатни холестерол у организму потиче из хране животињског порекла.
Холестерол у крви постоји у два главна облика:
- ЛДЛ (липопротеини ниске густине) – познат као "лош" холестерол
- ХДЛ (липопротеини високе густине) – познат као "добар" холестерол
Иако конзумирање одређене количине холестерола кроз исхрану може бити безбедно, тело само производи сав холестерол који му је потребан. Зато стручњаци препоручују да унос из хране буде што мањи.
Зашто треба избегавати холестерол
Холестерол циркулише кроз крвоток, а његов вишак може имати озбиљне последице, нарочито по здравље срца. Висок ниво ЛДЛ холестерола повећава ризик од срчаних обољења и можданог удара.
Када га у телу има превише, ЛДЛ може да формира плак на зидовима крвних судова. То сужава артерије, блокира здрав проток крви и може довести до срчаног удара или других компликација.
Због тога се препоручује да унос холестерола из хране не прелази 300 мг дневно.
Храна богата холестеролом
- Жуманца
Једно јаје садржи око 186 мг холестерола, што је више од половине препорученог дневног уноса. Сав холестерол се налази у жуманцету.
- Сир
Иако умерене количине нису проблем, сир може брзо постати главни извор холестерола у исхрани.
- Шкампи
Порција од 110 г садржи око 170 мг холестерола – више од половине дневног уноса, иако су сиромашни мастима.
- Џигерица и друго изнутрично месо
Порција од 85 г говеђе џигерице садржи чак 333 мг холестерола. Иако је богата витаминима, није добар избор за оне који желе да смање унос.
- Сардине
Порција од 40 г садржи око 40 мг холестерола, а лако је појести и више од тога.
- Брза храна
Пуна пржених масти и животињских производа, редовно конзумирање брзе хране значајно повећава ниво „лошег“ холестерола и смањује "добар" ХДЛ.
Намирнице без холестерола – здраве алтернативе
Беланца
Савршена замена за цела јаја – потпуно без холестерола.
Сир са ниским процентом масти
Садржи знатно мање холестерола од пуномасног сира.
Бело месо
Пилетина или ћуретина имају много мање холестерола од говедине и свињетине.
Туна у води
Порција од 40 г садржи само 10,2 мг холестерола, знатно мање од сардина.
Печена храна уместо пржене
Печењем се избегава додавање штетних масти и транс масти.
Пасуљ
Природно без холестерола, богат протеинима и влакнима, помаже у смањењу укупног холестерола у крви.
(Стил)