Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Ако болујете од ХАШИМОТО БОЛЕСТИ ове намирнице обавезно уврстите у исхрану!

Хашимото је један од најчешћих поремећаја штитне жлезде у Сједињеним Државама и другим развијеним земљама.

1606751882_vegetables-752153_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Истраживања показују да промене прехране и начина живота могу драстично побољшати симптоме, поред стандардних лекова. 

Свака особа са Хасхимото-овом болешћу различито реагује на лечење, због чега је индивидуалан приступ овом стању толико важан.

Прочитајте још: Ове намирнице никако не смете да мешате са лековима, а ово је разлог

Неколико додатака може помоћи у смањењу упале и антитела на штитну жлезду код људи који имају ову болест. Поред тога, већа је вероватноћа да ће особе са овим стањем имати недостатак одређених хранљивих састојака, па ће можда бити потребно да у исхрану уврсти још неке намирнице:

  • Селен. Студије показују да узимање 200 мцг селена дневно може помоћи у смањењу антитела на антитироидну пероксидазу (ТПО) и побољшању благостања код људи са Хашимото-овом болешћу.
  • Цинк. Цинк је неопходан за функцију штитне жлезде. Истраживања сугеришу да када се користи самостално или заједно са селеном, узимање 30 мг овог минерала дневно може побољшати функцију штитне жлезде код људи са хипотироидизмом. 
  • Куркума. Студије на животињама и људима показале су да ово моћно антиинфламаторно и антиоксидативно једињење може заштитити штитну жлезду. Поред тога, то може помоћи у лечењу аутоимуних болести уопште.
  • Витамин Д. Показало се да људи са Хашимото-овом болешћу имају знатно нижи ниво овог витамина од опште популације. Штавише, студије повезују низак ниво витамина Д са озбиљношћу болести. 
  • Витамини Б. Људи са Хашимото-овом болешћу такође имају тенденцију да имају мало витамина Б12. Узимање висококвалитетног витамина Б комплекса повећава ниво Б12 и других важних витамина Б.
  • Магнезијум. Низак ниво овог минерала повезан је са повећаним ризиком од Хашимото-ове болести и већим антителима на штитну жлезду. Плус, исправљање недостатака магнезијума може побољшати симптоме код људи са болестима штитне жлезде.
  • Гвожђе. Особе са овим проблемом имају већу вероватноћу да развију анемију. Суплементи гвожђа могу бити потребни да би се отклонио недостатак.

Ако болујете од ове болести, дијета са већом дозом хранљивих састојака може да вам помогне да ублажите симпотме и побољшате целокупно здравље. 

Прочитајте још: Ово је најбоље воће за зимске дане

Воће: бобице, крушке, јабуке, брескве, агруми, ананас, банане

Нескробно поврће: тиквице, артичоке, парадајз, шпароге, шаргарепа, паприка, броколи, рукола, печурке. 

Здраве масти: авокадо, уље авокада, кокосово уље, маслиново уље, незаслађене кокосове пахуљице, пуномасни јогурт, кокосов јогурт.

Животињски протеини: лосос, јаја, бакалар, ћуретина, шкампи, пилетина.

Прочитајте још: Спавање са ОТВОРЕНИМ УСТИМА је врло штетно! Ево због чега

Зрна без глутена: смеђи пиринач, ваљани зоб, квиноја, тестенине од смеђег пиринча итд.

Семе, ораси и маслаци од орашастих плодова: индијски орах, бадеми, макадамија, семе сунцокрета, семе бундеве, природни путер од кикирикија, бадемов путер.

Пасуљ и сочиво: леблебије, црни пасуљ, сочиво итд. Млечне и немлечне замјене (обогаћене калцијумом и / или витамином Д): кокосово млеко, кокосов јогурт, бадемово млеко, индијско млеко, пуномасни незаслађени јогурт, козји сир.

Пића: вода, незаслађени чај, газирана вода итд. Имајте на уму да неки људи са Хашимотоом избегавају неке од горе поменутих намирница, попут житарица и млечних производа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas