Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Докторка саветује: Шта да радите уколико вас муче гасови и надутост стомака

Са проф. др Весном Брзачки, субспецијалистом гастроентеро-хепатологије и помоћником директора Клинике за гастроентерологију са хепатологијом у Клиничком Центру Ниш разговарамо о учесталој болести савременог човека - синдрому нервозног црева

1681399944_shutterstock_1680034087.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Синдром нервозног црева (ИБС) прате бол у стомаку, надимање и различити поремећаји у цревном пражњењу. Сматра се да 25% светске одрасле популације има неке од симптома, те да је ово најчешћи разлог обраћања гастроентерологу и обухвата чак 50% свих прегледа. Чешће се јавља код млађих особа и два пута чешће код жена, јер хормони попут естрогена могу утицати на бројне функције повезане са пробавом, укључујуц́и покретљивост црева, баријерну функцију црева и активирање имуног система у цревној слузници.

Узроци - Постоји низ фактора који могу играти улогу у настанку тегоба, а један од њих је генетска предиспозиција. Код 15% пацијената се након бактеријске или вирусне инфекције пробавног система развија ИБС. Хронични, стресни животни догађаји и нервоза, узнемиреност и неизвесност врло често доводе до појаве грчева, надутости, гасова и нередовног пражњења црева. Цревни систем је читавом дужином прожет са више од 100 милиона нервних ћелија, структуре сличне ћелијама мозга. Исти нервни трансмитери који постоје у мозгу (серотонин, допамин) присутни су и у органима за варење. Због тога се тегобе по правилу испољавају или погоршавају за време или након периода стреса и емоционалне напетости.

Проф. Др Весна Брзачки

Микрофлора код људи са нервозним цревима се разликује од микрофлоре здравих људи, односно долази до поремећаја у односу “добрих” и “лоших” бактерија у корист “лоших”.

Симптоме погоршава одређена врста хране, као на пример млечни производи (лактоза), или махунарке чијом се разградњом стварају велике количине гасова. Код сумње на интолеранцију, саветује се такозвана „елиминациона дијета", којом искључујемо из исхране одређене групе намирница. На крају, многи истраживаћи сматрају да се код особа са синдромом нервозних црева ради о појачаној осетљивости црева.

Како се поставља дијагноза? Први корак је потврђивање симптома за које се користе Римски критеријуми. По дефиницији нервозно црево представља присуство бола или нелагодности у стомаку бар један дан недељно у протекла 3 месеца, удружено са најмање два од следећих критеријума: промену у фреквенцији пражњења црева и промену у конзистенцији столице.Тегобе трају најмање шест месеци пре постављања дијагнозе. ИБС се потврђује искључивањем других дијагноза као што су запаљенске болести црева, целијакија, интолеранција на лактозу, микроскопски колитис, Хеликобактер инфекција, тумори.

Прва линија лечења укључује опште мере као што су: успостављање ефикасног односа пацијент-лекар. Потребно је објаснити пацијенту природу болести - да се не ради о озбиљној органској болести. Препоручује се спровођење промена у начину живота, које могу бити повезане са симптомима.

Фото: промо

Промена животних навика: Саветује се избегавање намирница које доводе до надимања. Треба јести свежу храну, избегавати масну храну, избацити газирана пића, конзумирати чешће мање оброке, избегавати брзу храну, упражњавати редовну физичку активност, употребу кофеина и алкохола свести на најмању могућу меру. Важно је избегавати стрес, а приуштити што више квалитетног одмора и сна. Терапија је усмерена на ублажавање доминантних симптома. 

Искуства из праксе су потврђена бројним студијама и показују ефикасност Лацтобациллус плантарум 299в - која је активна компонента препарата Флобиан®. Једна капсула дневно може помоћи да се уклоне непријатни осећај надутости и гасови из стомака, код чак 95% пацијената. Препоручена дужина употребе је 4 до 6 недеља, оптимално три месеца, што је веома важно јер Флобиан® испољава дуготрајан повољан ефекат на надутост, гасове, бол и грчеве у стомаку. Флобиан® је клинички доказан, патентиран и безбедан за дуготрајну примену.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas