Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Муче вас надутост и гасови? Познати лекар објашњава све о синдрому нервозног дебелог црева и како можете знатно умањити тегобе

Надимање, грчеви, гасови, болови у стомаку и проблеми са пражњењем црева могу указати на присуство синдрома нервозног дебелог црева. Не постоји јасан, органски узрок болести, већ само поремећај функционисања дебелог црева.

1684398633_shutterstock_1886551888.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Са специјалистом интерне медицине, гастроентерохепатологом, са одељења гастроентерологије и хепатологије, Клинике за интерну медицину КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ у Београду, Доц. др сци. мед. Душаном Поповићем, разговарамо о томе због чега се нервозно дебело црево јавља, које га тегобе прате, као и да ли је и на који начин могуће помоћи особама којима наведене тегобе смањују квалитет живота.

Фото: Др Душан Поповић (приватна архива)

Иритабилни колон је веома често обољење, које се најчешће јавља код особа млађе и средње животне доби. Заступљенији је код особа женског пола. Веома је битна чињеница да овај поремећај смањује квалитет живота оболелих. Не постоји један узрочник који доводи до синдрома дебелог црева. Наиме, овај поремећај се јавља услед заједничког дејства различитих фактора: генетика, стрес, исхрана, поремећај цревне микробиоте и сл.

У клиничкој слици доминирају поремећај у цревном пражњењу и бол. Неки пацијенти могу имати учестале, течне столице (дијареја) или изостанак столице (опстипација). У зависности од доминантног поремећаја у цревном пражњењу пацијенти се могу категорисати у различите подтипове. Бол је један од важних симптома. За њега је типично да попушта или потпуно престаје након цревног пажњења или пуштања гасова. Поред поремећаја у режиму цревног пражњења и бола, пацијенти често имају и изражену надутост, мучнину, диспептичне тегобе и др. Тегобе се не јављају током ноћи и не буде пацијента из сна, што је веома битно приликом постављања дијагнозе. Такође, тегобе се често погоршавају под дејством стреса, што пацијенти веома лако примете.

Фото: Промо

Најважније је пре свега искључити озбиљан, органски узрок тегоба (тумори, запаљенске болести црева и друге). Због тога је веома важно да дијагнозу постави искусан гастроентеролог након детаљног прегледа. Понекад је неопходно урадити допунске тестове као што су лабораторијске анализе, анализе столице, ултразвучни преглед абдомена, колоноскопију. Најбоља метода за преглед дебелог црева је колоноскопија, коју треба радити само уколико је затражи гастроентеролог. Она се углавном ради уколико постоји неки од „алармних симптома“, а најважнији су: појава крви у столици, малокрвност, значајан губитак у телесној тежини, новонастали затвор или значајна промена у режиму цревног пражњења код пацијента који су претходно имали нормално цревно пражњење. Такође, опрез се саветује уколико постоји присуство карцинома дебелог црева или полипа код блиских сродника пацијента или ако су присутни јаки болови у трбуху и упорно повраћање.

Иако је синдром нервозног дебелог црева бенигно обољење, његова терапија је доста тешка. Наиме, често је потребно покушати више различитих комбинација терапије да би се постигао адекватан терапијски одговор. У лечењу се користи хигијенско-дијететски режим, лекови (фармакотерапија), а понекада и психотерапија.

Не постоји један лек који ће код свих пацијента решити проблем, те се свим пацијентима мора приступити индивидуално. Идеално је да терапију води искусан гастроентеролог. Терапија зависи од доминантних симптома, те се могу користити: различите врсте лаксатива, лекови за заустављање дијареје, пробиотици, лекови за смањење грчева у стомаку, лекови за смирење, антидепресиви и многи други.

С обзиром да су надимање, бол, грчеви и гасови честе тегобе код пацијената са иритабилним колоном, препарати који садрже Лацтобацилус плантарум 299в имају значај у смиривању тегоба. Одлично искуство имам са препаратом Флобиан® који је природан и безбедан препарат, откривен и патентиран у Шведској, а испитан у низу клиничких студија и у клиничкој пракси. Смањује могућност настанка гасова у цревима и смањује осећај надутости.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas