Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како препознати СИНДРОМ НЕРВОЗНИХ ЦРЕВА? На један симптом треба обратити посебну пажњу

Надутост, болови у трбуху, чујан рад црева и проблеми са пражњењем су најчешћи симптоми и знаци да имате синдром нервозних црева.

1696069665_shutterstock_2194813357.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Око петина становништва млађе животне доби, а нарочито особе женског пола пате од овог синдрома. Са Проф. др Драганом Поповићем, специјалистом интерне медицине – гастроентерологом са Клинике за гастроентерохепатологију, Универзитетског клиничког центра Србије разговарамо о томе због чега се симптоми јављају и на који начин можемо помоћи овим особама.

Шта је синдром иритабилног црева и како га препознати?

Синдром нервозног црева је веома чест функционални поремећај дигестивног система. Прати га обавезна појава бола у трбуху и измењено цревно пражњење. Неки пацијенти се жале на присуство дијареје док други пријављују затвор односно опстипацију. Постоје и случајеви када се наизменично јављају пролив и затвор и тада говоримо о мешовитом типу синдрома нервозног црева. Тегобе морају да се јављају једном недељно, у последња 3 месеца. Поред наведених симптома, као што су бол у трбуху и промена у броју и конзистенцији столица, готово редован симптом је и надутост трбуха, чујан рад црева, нелагода у трбуху…

Шта ако пацијент има затвор или дијареју, а нема бол у трбуху?

У том случају врло вероватно је у питању функционална опстипација или функционална дијареја. Наравно, то не значи да су тегобе тог пацијента занемарљиве. Оне такође нарушавају квалитет свакодневног живота и захтевају третман.

Шта подразумева функционални поремећај дебелог црева?

Функционални поремећај значи да је искључена органска болест на слузници дебелог црева која такође може да изазове наведене тегобе. Међутим, без обзира што пацијенти имају здраво дебело црево (без органске болести) они имају тегобе. Наведене тегобе - бол са затвором, проливом или наизменичном појавом затвора и пролива, чине да се пацијенти осећају болесно.

Код ових пацијената је снижен праг толеранције органа у трбуху на стрес у најширем смислу речи, тако да бурније реагују на надражаје и њихов „вентил за пражњење“ се налази у трбуху.

Без обзира што ови пацијенти немају органску болест, квалитет њиховог професионалног и друштвеног живота је нарушен. Радна способност је смањена, па често одсуствују са посла и посећују лекаре. Степен смањења квалитета живота ових пацијената се налази у истом рангу као и код пацијената који имају шећерну болест, повишен крвни притисак или бронхијалну астму.

Пацијенти који примете тегобе треба да се јаве на преглед изабраном лекару у свом дому здравља. Он ће на основу тегоба, прегледа и основних лабораторијских анализа, одлучити да ли ће прописати терапију или ће пацијента упутити на преглед гастроентерологу.

Проф. др Драган Поповић, гастроентеролог УКЦС

Да ли гастроентеролог сваком пацијенту са сумњом на ИБС обавезно ради колоноскопију?

Колоноскопија није неопходна за постављање дијагнозе ИБС. Она се ради код пацијената који су старији од 50 година, који имају породично оптерећење за карцином дебелог црева или имају алармне симптоме као што су појава крви у столици, позитиван тест на микроскопско крварење у столици које се не види голим оком ( ФОБТ), анемију нарочито са сниженим вредностима гвожђа, ноћну појаву тегоба или ако тегобе трају и поред прописане терапије.

Које препарате можемо користити код синдрома иритабилног црева?

Терапија је усмерена на доминантни симптом: бол, затвор или пролив и надутост. Због тога терапија често подразумева примену више лекова. Са друге стране, код ИБС-а је важна веза мозак - црево осовине. Сматра се да је утицај стреса, тачније анксиозности изузетно важан код ових пацијената. Због тога се препоручује сарадња психијатра-психоаналитичара и гастроентеролога, нарочито код тежих форми болести. Такође, пацијенти често појаву тегоба повезују са уносом одређене хране. Према новијим смерницама у лечењу ИБС-а, дијета са смањеном количином угљених хидрата (ФОДМАПс дијета), утиче повољно на тегобе ових пацијената, те је неопходна и сарадња са дијететичарима. Преостала терапија је индивидуално скројена према доминантним тегобама пацијента (пролив, затвор, смењивање оба).

Фото: промо

Као што је већ истакнуто, бол је врло битан симптом код ових пацијената, где растезање црева изазвано гасовима доводи до појаве надутости и интензивирања бола. Зато је битно препоручити пацијенту препарате који садрже Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) који представља безбедно и ефикасно решење. Лп299в је препоручен од Светске гастроентеролошке организације, јер посебним патентираним механизмом доприноси смањењу стварања гасова и ублажавању надутости и бола код чак 95% пацијената. Ове препарате би било пожељно узимати у периоду од 3 месеца до ублажавања симптома.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas