Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате проблема са гасовима и надутошћу? Докторка саветује како да ублажите непријатност у стомаку

Надимање и дистензија („растезање“) трбуха, осећај „пуноће“ су тегобе које су веома често заступљене код пацијената и јављају се код преко 30% људи

1695106912_shutterstock_568200679.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Ове тегобе се два пута чешће јављају код жена и код њих су значајно израженије у односу на мушкарце.

Са доц. др Снежаном Лукић, субспецијалистом гастроентерологије и шефом Кабинета за функционалну дијагностику Клинике за гастроентерологију и хепатологију Универзитетског клиничког центра Србије, разговарамо о томе због чега се надимање јавља и на који начин је могуће помоћи овим особама.

Фото: Доц. Др Снежана Лукић

Шта је надимање, а шта дистензија трбуха?

Надимање је субјективни осећај присуства гасова у трбуху, док је дистензија трбуха објективно, оком видљиво, увећање обима трбуха. Надимање и дистензију пацијенти описују на веома сликовит начин: „као да сам прогутао балон“, „као да сам трудна“, „напетост у трбуху“, „пун трбух гасова“, „пуноћа у трбуху“.

Према дефиницији (РОМЕ ИВ), функционално надимање је понављано надимање, осећај надутости, притиска у трбуху, заробљених гасова, са видљивим повећањем обима трбуха који се може измерити, а јавља се најмање једном недељно и најмање 6 месеци уназад. Код пацијената са функционалним надимањем осећај надутости је доминантан, мада може бити присутан благи бол у трбуху и благо изражене промене у цревном пражњењу.

Да ли надимање утиче на свакодневни живот?

Када говоримо о утицају надимања на квалитет живота, већина пацијената, а према неким студијама преко 75% пацијената, надимање оцењује као средње тешко или тешко, што значи да је квалитет живота тих пацијената значајно смањен.

Фото: Промо

Који су најчешћи узроци?

Надимање трбуха може бити симптом различитих органских болести и функционалних болести дигестивног система, на првом месту синдрома нервозних црева (ИБС), хроничног затвора, диспепсије, интолеранције на лактозу, али и акутног и хроничног гастритиса, целијакије, карцинома желуца и дебелог црева, хроничног панкреатитиса и панкреасне инсуфицијенције итд. Скоро сви пацијенти који имају ИБС имају и надимање као симптом, док је дистензија трбуха чешћа код пацијената са хроничним затвором.

Узроци надимања су веома различити, а у највећем броју случајева то су стрес, грешке у исхрани, затвор, промене у саставу добрих бактерија у танком и дебелом цреву. Због тога и кажемо да је надимање последица савременог начина живота који прате честе стресне ситуације, нередовна исхрана са доста угљених хидрата, као и недовољна физичка активност.

Шта саветујете Вашим пацијентима?

Прво треба почети са корекцијом хигијенско-дијететског режима, евентуалном применом неке од специфичних дијета (ФОДМАП дијета), као и применом производа који садржи  Лацтобациллус плантарум 299в. Лацтобациллус плантарум 299в је препоручен од Светске гастроентеролошке организације, јер посебним патентираним механизмом доприноси смањењу стварања гасова и ублажавању надутости код чак 95% пацијената.  Природан је и безбедан, са комфорним дозирањем - једна капсула дневно. Клиничке студије показују да је код такве примене чак 9 од 10 задовољних пацијената.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas