Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИЗБЕГНИТЕ ДЕХИДРАТАЦИЈУ помоћу ових 5 савета: Тропски дани су пред нама, а ево како да унесете довољно течности

Не чекајте да дехидрирате него примените ове савете како би се осећали добро

1689319769_shutterstock_595393529.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Препоруке лекара су да приликом високих температура увек уз себе имамо и флашицу воде. Може да дође до сушења уста, главобоље, потешкоћа с концентрацијом, затвора или грчева у мишићима које урокује дехидратација.

Сигурно сте сви чули за предпоставку да када осетите жеђ то је већ знак дехидратације. Међутим, аустралијски истраживачи са Института за биомедицину Универзитета Монаш открили су да млади, здрави људи не морају да пију воду осим ако не осећају жеђ.

1. Обезбедите довољно разноврсности код уношења течности

Газирана минерална вода подстиче проток пљувачке и слузокожа уста се боље снабдева крвљу. „Инфузирана вода“ такође може да помогне у томе да се унесе довољно течности: укус воде може да се промени додавањем нане, комадића лимете или ољуштеног ђумбира. Незаслађени воћни и биљни чајеви такође су добра алтернатива обичној води. Сокови би због садржаја шећера требало да се конзумирају само у ретким приликама. Добре вести за љубитеље кафе су да супротно веровању, кафа не подстиче дехидратацију. Због тога, једна до две шоље могу да се укључе у дневни биланс уноса течности. Вода се не налази само у напицима, већ и у храни. Воће и поврће је богато водом, као што су зелена салата, краставац, диња, поморанџа и парадајз...

2. Интегришите ритуале испијања течности у свакодневни живот

Да бисте спречили дехидратацију, добро је да у свакодневни живот интегришете ритуале испијања течности: на пример, попијте чашу воде одмах након устајања чак и ако немате осећај да сте се презнојили, ваше тело губи воду преко ноћи. Можете да одредите друге прилике распоређене током дана као разлог да попијете неколико гутљаја воде: на пример, долазак на посао и долазак кући, чај у пет сати, после сваког одласка у тоалет, пре сваког оброка и тако даље.

У почетку ће вам требати времена да се навикнете, међутим, нови ритуали ће брзо да постану ваша навика. На овај начин успећете да готово неприметно повећате количину унете течности.

3. Задржите преглед над количином унете течност

Ако ујутру сипате у велики бокал дневну количину течности коју треба да попијете, имаћете бољи преглед над тим колико воде још треба да попијете. Постоје и лепо дизајниране флаше с одштампаним временом које показују колико воде је до тада требало да попијете. Флаша на столу такође представља подстицај. Протокол уноса течности (писан руком или дигиталан) такође може да нас подсети да поново посегнемо за чашом воде.

4. Имајте увек при руци нешто за пиће

Довољан унос течности најбоље функционише када воду увек имамо са собом. Поставите чаше за воду на ваша омиљена места у стану на којима проводите много времена. Попијене чаше се одмах допуњују како не би било застоја. Када сте напољу, такође би требало да носите са собом флашу за пиће која може поново да се напуни: ово штеди новац и смањује непотребан пластични отпад јер не морате да купујете флашу за једнократну употребу када сте напољу.

5. Сетите се да пијете

уколико вам је упркос овим саветима и даље тешко да попијете довољно воде, можете једноставно да подесите мале подсетнике. То може да буде подсетник у календару који се појављује на нашем екрану или будилнику паметног телефона који подешавамо на свака два сата. Још поузданије су апликације које нас подстичу да пијемо воду и често генеришу статистику о нашем понашању у вези с пићем. Бесплатне апликације за пиће су, на пример, Акуалерт Wатер Трацкер, Хидро или Дринк Wатер – аларм за пиће, преноси ДМ.рс

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas