· · Коментари: 0

Изборите се са помешаним ОСЕЋАЊИМА: Психолози саветују како да изађете на крај са својим СУПРОТСТАВЉЕНИМ емоцијама

Овај феномен је веома чест, посебно када је реч о сложеним животним ситуацијама

1661851271_Foto-Pexels.jpg
Фото: Пеxелс

Некада нам је тешко да дефинишемо своја осећања, не знамо тачно шта нам смета, због чега смо потиштени, љути, тужни... У исто време може да се деси да осећамо супротстављене емоције. На пример, осећамо тугу и радост, жаљење и олакшање. Да ли су такве реакције нормалне? Да ли је могуће у исто време осећати нешто што је супротстављено?

Психолози кажу да је то веома честа појава и да, ако се тако осећате, нисте усмљени у свему томе. То најбоље знају они који пред догађај који им изазива анксиозност осећају на неки начин благо радосно узбуђење. То се дешава због тога што су поједине ситуације у животу толико сложене да изазивају више од само једне емоције.

Који догађаји изазивају супротстављене емоције

Шарам Хешмат, професор на Универзитету Илиноис, истиче да је сасвим нормално да се особа осећа тужно и срећно у исто време. Туга која прати, на пример, смрт драге особе, често се комбинује са осећањем кривице због тога што нисмо проводили довољно времена с њом док је била жива. Осећај носталгије за нечим састоји се од мешавине задовољства које настаје док се сећамо неких лепих доживљених тренутака и бола изазваног чињеницом да је овај догађај заувек прошао. 

Да ли сукобљене емоције могу да буду проблем?

Нема ничег лошег у томе да осећате опречне емоције. Међутим, осећање две ствари у исто време може бити збуњујуће, посебно када сте суочени са избором. Када треба да донесте одлуку, чињеница да не знате како се тачно осећате може само да вам одмогне. У том случају требало би да дефиништите која емоција је јача и она добија приоритет.

Испољавање супротстављених реакција на догађај не треба посматрати као нешто негативно, јер наша способност да истовремено доживимо више емоција одражава сложеност и разноврсност света у коме живимо. Помешане емоције настају делимично зато што су догађаји у нашим животима двосмислени. На пример, раскид са партнером је и крај једне везе и потенцијални почетак новог животног поглавља. Догађај који има више од једног значења изазива у нама неколико осећања: тугу, али понекад и олакшање, па чак и узбуђење.

Ако осећате помешане емоције, немојте покушавати да их се ослободите. Психолози саветују да уместо тога, одвојите време да их освестите, да схватите због чега имате супротстављена осећања, који су узроци њиховог јављања. И што је најважније, немојте осећати кривицу због њих- на пример, јер сте осетили олакшање што је неко отишао из вашег живота. Нико од нас не може да у потпуности контролише своје емоције нити треба да покушавамо. Оне се јављају с разлогом. Покушајте да откријете који је, то ће вам дати много више увида у сопствено ја.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.