Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОЈЕД

Кад КОЖА ЗАБОЛИ: Ојед може да се СПРЕЧИ, а ево и како се лако ЛЕЧИ

Иако је лето на измаку, не ствара само топло и спарно оједа. Овај проблем јавља се током читаве године.

1601300619_Depositphotos_23469298_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Гојазни и они који се појачано зноје најбоље знају какве тегобе узрокује трење коже. Ово стање може да се искомпликује појавом гљивица и бактерија и тада је неопходно да се лечи код дерматолога.

Докторка Лана Ћирковић, из Завода за кожне и венеричне болести Београд, каже да су оједу осим гојазних и оних који се појачано зноје, склоне и особе лоших хигијенских навика, оне које превише пију алкохолна пића или болују од дијабетеса:

Прочитајте још: ЧАША ЗДРАВЉА спречава лош задах, ЧУВА ЗУБЕ и кости

- Ојед или интертригинозни дерматитис је упално стање које се одликује појавом црвенила у прегибима. Најчешће промене настају у пазушној јами, превоју врата, унутрашњој страни бутина, у прегибу коже стомака и груди.

Имају га и бебе...
Појави оједа су склони сви, мушкарци и жене подједнако, а има га и међу децом.- Код беба ојед називамо "пеленски осип" - каже др Ћирковић. - До њега долази због деловања влажне средине и мокраће на кожу пеленске регије.

Кожа иритирана трењем или тканином је упаљена, црвена, а може да се јави и осећај пецкања и бола.

- Због влажне средине, кожа постаје "расквашена", касније може доћи до стварања расцепа, па чак и појаве перутања - наводи саговорница.

Ако дође до расцепа коже нега и лечење трају дуго.

Што је ојед дубљи и дуже траје већа је могућност да се на њега надовеже инфекција.

- Најчешће долази до суперинфекције кandidom albicanis за коју је карактеристично да осим црвенила, пецкања и свраба изазива и гнојне бубуљице - каже др Ћирковић. 

Прочитајте још: Чувени ваљевски травар ГОРАН каже: За јесен спремите ТРИ биљне мешавине и нема страха од КОРОНЕ

Може да дође и до тинеа инфекције када се на ојед пренесу гљивице са стопала, што појачава црвенило, свраб и перутање. Уколико је додатна инфекција узрокована сorynebacterium minutissimum јавиће се само браонкасти плакови који не дају специфичне симптоме. Није искључена ни појава импетига, болести коже, коју узрокују бактерије из рода стафилокока. Она се испољава појавом пликова и раница.

Превенција је редовна хигијена и одржавање нормалне телесне тежине.

Превенција оједа подразумева одржавање нормалне телесне тежине, редовно прање коже сапуном и млаком водом и њено брисање чистим пешкиром.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

- Употреба препарата, попут дечјег пудера, који кожу одржава сувом и ствара заштитни слој је препрека трењу које доводи до иритације - каже саговорница.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas