Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како оплакивати некога ко још није умро, али ће ускоро? Ово су симптоми АНТИЦИПАТИВНЕ ТУГЕ: Ево како да се носите са њом

Губитак вољених представља најтежи тренутак у свачијем животу, али како препознати знаке антиципативне туге

1659690537_tuga.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Оплакивање губитка који се очекује, али се још није догодио, може бити јединствен изазов. Ево како да идентификујете и да се носите са ишчекивањем туге

Туга за оним што долази

"Моја туга личи на страх", каже Ана Ревеј (38), из Лејквила у Минесоти. Током протеклих неколико година морала је да гледа како њена вољена мајка нестаје у магли Алцхајмерове болести . Постоји нека туга због овога што се сада дешава. Њена иначе стрпљива и вољена мама почела је да има бесне испаде.

- Она би говорила и радила ствари које би повредила моја осећања, а ја нисам знао како да се носим са тим“, каже Раваи. „Такође, она не може да се сети много ствари и то такође боли, јер нико не жели да види своје родитеље како се тако боре.

Постоји још један елемент њене туге, онај који се трудила да идентификује: осећај тешке туге не само због онога што се сада дешава, већ и због онога што зна да неизбежно долази.

- Сваки пут када позовем или посетим бринем да се неће сетити мене или моје породице, да ће се осећати усамљено јер је заборавила да смо били у посети, а углавном мрзим да је видим како пати у конфузији , јер знам да ће се погоршати док...- истакла је Ана. 

Алцхајмерова болест траје до смрти

Шта је антиципативна туга?

Постоји име за збуњујуће, фрустрирајуће, застрашујуће осећање које Раваи описује и много је чешћи него што мислите, каже Гаил Трауцо, сертификована онколошка сестра и лиценцирани медијатор туге која је помогла стотинама пацијената и њиховим породицама да се снађу у овом болном процесу .

Антиципативна туга је процес туговања због очекиваног будућег трагичног догађаја, често смрти вољене особе од неизлечиве болести, објашњава Ашвини Лал, водећи клинички психолог на Медицинском факултету Каисер Перманенте Бернард Ј. Тисон.

Јединствено је болно то, што још увек постоји оно због чега се тугује

Туга долази из ишчекивања губитка, а не из самог губитка, а то може бити збуњујуће, каже Абигаил Натхансон, лиценцирани одбор социјалног радника са сертификатом за палијативно збрињавање и професор туге и трауме на Универзитету у Њујорку.

Она додаје да постоје и други начини да се осети антициптивна туга. На пример, старији који завршава средњу школу могу доживети облик „сениоритиса“ који тугује због предстојећег незваничног краја детињства и преласка у одрасло доба.

Знаци антиципативне туге

Сва туга је оплакивање неке врсте губитка, а процес туговања – иако је различит за сваку особу – углавном прати сличан образац. Постоји много различитих модела за тугу, али уопштено говорећи, људи могу очекивати да ће доживети порицање, бес, ценкање, депресију и прихватање.

Кривица

Туговање уопште није тако једноставно као што можда звучи, а када се томе дода и ишчекивање туге, може се осећати још компликованије, каже Нејтансон. Људи који пате од ове врсте туге често имају појачано осећање кривице .

Помешане емоције

Можете да се осуђујете и помислите: "Требало би да уживам у времену које ми је остало са њима". Можда се чак осећате као да ваша туга "одустаје" од вољене особе“, каже Нејтансон. "Може бити много самоосуђивања у ишчекивању туге."

Сукоб

Ова врста туге такође долази са неким јединствено тешким околностима, каже Трауцо. Постоје практични аспекти сазнања да ће неко умрети.  Тада морате водити рачуна, о планирању његовог краја живота, последњим жељама, располагању имовине и физичком прилагођавању. Ово може да изазове анксиозност и стрес, а није неуобичајено да видете и пораст породичних сукоба током овог времена - што све може да појача очекивану тугу - додала је.

Симптоми антиципативне туге



- Иако ће неке од реакција у процесу туговања бити сличне општој тузи, антициптивна туга обично укључује већи ризик од депресије и анксиозности, повећану забринутост за особу која умире и покушавање прилагођавања очекиваним последицама смрти - каже Лал.

 - Због стресне и понекад продужене природе ове врсте туге, можете доживети неке физичке симптоме повезане са хроничним стресом , укључујући стомачне проблеме, преједање или премало исхране, повећање понашања зависности, бол у грудима и злоупотребу алкохола - каже Трауцо.

Суочавање са ишчекиваном тугом

Не постоји један „исправан“ начин да се тугује, нити постоји рецепт како да се то превазиђе. Али постоје неке ствари које многи људи сматрају корисним током процеса, каже она.

Циљ туге није како да престанем да будем тужан, већ како да се са овим носим, а да и даље живим свој живот на смислен начин?

Именуј



Први корак у суочавању са овом врстом туге је способност да се идентификује каква јесте, каже Нејтансон. Сазнање да тугујете због очекиваног губитка може вам помоћи да препознате извор својих осећања и разумете их, уместо да покушавате да их одгурнете или кажете себи да „не би требало“ да се тако осећате.

Ако се осећате лоше због својих негативних осећања, само ће вам бити горе. Препознавање својих осећања и узрока може вам помоћи да их превазиђете.

Дозволите себи да то осетите без осуђивања

Можда ћете осећати кривицу или нелагоду због идеје да тугујете због неког, ко је још увек жив. Али ваше искуство је легитимно и важно је да признате своја осећања туге, каже Лал, додајући да је осећање олакшања након што неко умре такође нормално.

Причајте о томе
 

Један од најбољих начина да се носите са било којом врстом туге је да разговарате о томе са другима који разумеју - каже Лал. Често ће то бити особе које су доживеле исто или слично искуство, али и они људи који немају такав проблем.

Планирајте смислене активности


У зависности од ситуације – на пример, колико је ваша вољена особа болесна – испланирајте активности које можете заједно да урадите како бисте за то време оставили неке лепе успомене - каже Лал.

Ово може укључивати ствари попут играња омиљене игре, ссликања пуно слика, одласка у авантуру, вођења дневника и заједничког снимања видео записа.

Ова врста жалости такође нуди неке посебне предности, каже Трауцо.

- Очекујућа туга може бити од помоћи на неки начин, јер вас мотивише да се припремите за губитак, даје вам времена да се опростите и може довести до мира и осећаја решености и прихватања - каже она.

Чувајте се
 

Једите хранљив оброк, прошетајте напољу, наспавајте се и окупајте се у топлој купки. Сви задаци неге о себи који су раније били лепи постаће неопходни када тугујете, каже Трауцо.

Ставите то у перспективу

Рођење и смрт су универзална искуства овог живота, тако да свака особа треба да пронађе оквир за бављење овим великим проблемима. Многи људи проналазе ову перспективу и значење у религији или духовности, али важно је пронаћи оно што вам одговара, каже Лал.

Вежбајте радикално прихватање

Много очекиване туге потиче од жеље да ствари могу бити другачије и жалости због чињенице да нису. Међутим, можете задржати обе мисли у исто време, омогућавајући вам да прихватите срцепарајућу ситуацију управо онакву каква јесте, док и даље признајете своја осећања као валидна, каже Нејтансон.

Посетите саветника за тугу

Туговање је нормалан и очекиван део живота, али можда ћете се заглавити у том процесу. Саветници за тугу су обучени да вам помогну да се снађете у овим компликованим осећањима и подрже вас кроз процес.

Будите стрпљиви према себи

Туга може бити јако болна и можда ћете желети да убрзате процес. Нажалост, не треба журити, а покушај да се натерате да будете „преко тога“ може отежати лечење, каже Нејтансон.

Будите стрпљиви и нежни према себи током овог времена ишчекивања.

"Туга није болест. То није знак да нешто није у реду. То је заправо знак да нешто иде како треба" - каже Нејтсон. "То је знак да их волите."

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas