Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Који сир је најздравији? Ово је избор број један

Сир има богату кулинарску историју, а људи га праве већ више од 4.000 година. Данас постоји 2.000 сорти па је логично запитати се: који је најздравији сир?

1709988295_shutterstock_669028909.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ране студије потврдиле су везу између високог уноса засићених масти из млечних производа и већег ризика од срчаних болести. Ипак, пуномасни млечни производи можда нису тако нездрави као што се мислило, према новијим истраживањима.

Преглед студија из 2023. закључио је да је сир "богат храњивим материјама" и да има "неутралне до умерене користи за људско здравље".

"Иако садржи засићене масти, сир садржи корисне храњиве материје попут протеина и калцијума", каже дијететичарка Наталие Ризо за Тодаy.

На пример, кришка чедара има пет грама засићених масти, али и седам грама протеина те осигурава 14% препоручене дневне вредности калцијума. Осим тога, у сиру се налазе и витамини А и Б. Који је сир најздравији?

"Ја бих рекла да је најздравији избор свежи сир. Садржи мање засићених масти и више протеина од већине других сирева", напомиње Ризо.

Пола шољице немасног свежег сира има:

  • 90 калорија
  • 12 грама протеина
  • 2.5 грама масти
  • 5 грама угљених хидрата
  • 125 милиграма калцијума (10% дневне вредности)

Другопласирани су меки сиреви попут рикоте или моцареле који се производе од немасног или обраног млека, па имају мање засићених масти и уопштено су здравији.

"Тврди сиреви попут пармезана, чедара и швајцарског природно имају мање лактозе, па би људи осетљиви на лактозу могли да имају користи од одабира тих производа.

Уопштено, сваки сир је добар у умереним количинама, а нутритивни садржај само мало варира међу сортама", поручује Ризо.

(Б92)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas