Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико кофеина садржи ЗЕЛЕНИ ЧАЈ? Ево шта би требало да знате пре конзумације

Зелени чај је све популарније пиће

1693996780_shutterstock_300587603.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кафа је на првом месту пића којим се започиње дан. Процењује се да 62% Американаца пије кафу на дневном нивоу, према подацима Националне асоцијације за кафу из 2020. Али не заборавимо и на чајеве који такође садрже кофеин, посебно зелени чај, још једно пиц́е које такође има кофеин, али и неке здравствене предности.

Пошто садржај кофеина у различитим врстама чаја може да варира, а неки уопште не садрже кофеин, многи људи се питају да ли зелени чај садржи кофеин. Кратак одговор је, да.

Зашто зелени чај садржи кофеин?

Зелени чај се прави од листова биљке Цамеллиа синенсис, а како ова биљка природно садржи кофеин, тако и добијени чај. Осим ако чај није прошао процес декофеинизације, све врсте зеленог чаја ц́е садржати одређену количину кофеина. Међутим, нец́е све врсте зеленог чаја садржати исту количину кофеина.

- Садржај кофеина у зеленом чају може да варира у зависности од врсте чаја -  каже Џена Волп,  регистровани дијететичар за Реал Симпле. Сорте као што су мача и сенча су примери зелених чајева са највец́им садржајем кофеина.

Садржај кофеина у зеленом чају може да варира. Шоља куваног зеленог чаја од садржи око 28 милиграма кофеина, према клиници Мејо. Међутим, као што је поменуто, постоји много фактора који могу утицати на садржај кофеина у зеленом чају, па може бити случајева да је и вец́и.

Мача зелени чај

Мача зелени чај има највише кофеина од свих врста зеленог чаја.

- Мача је посебна врста зеленог чаја која укључује млевење листова чаја у фини прах. Пошто пијење маче значи конзумирање целог листа у праху, има више кофеина. Истраживачи процењују да је кофеин у мачи између 18,9 и 44,4 мг по граму - скоро двоструко више од обичног зеленог чаја. Типична порција маче је око 2 грама, што би дало до 88,8 мг кофеина по шољици - објашњава Меги Мун, дијететичарка из Лос Анђелеса, за Реал Симпле.

Сенча зелени чај

Сенча је такође зелени чај са високим садржајем кофеина. То је још један популарни јапански зелени чај, такође садржи више кофеина од типичног зеленог чаја. Не постоји толико истраживања о једињењима која се налазе у сенчи у поређењу са другим чајевима, али се верује да садржи до 75 мг кофеина по шољици

Колико кофеина је у реду уносити на дневном нивоу?

Горња граница кофеина за вец́ину одраслих је око 400 мг дневно, али овај број увек треба узимати са резервом, јер није сваки организам исти.

- Важно је бити свестан свих извора кофеина у храни и пиц́у, укључујуц́и и кофеин у зеленом чају, јер је кофеин психоактивни стимуланс који различито утиче на људе - каже Мун, додајуц́и да су неки људи осетљивији на кофеин од других. Постоје и групе које би требало да ограниче унос кофеина, као што су деца и жене које су трудне или доје

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas