Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРОАН

Корона слаби слух за 30 децибела, а први симптом је ЗУЈАЊЕ у ушима

После више од годину дана пандемије ковида клиничка пракса и бројне студије показују да овај вирус изазива губитак слуха, зујање у ушима и вртоглавице.

1619423839_Depositphotos_302877372_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

И поред правовремене терапије ови аудиолошки проблеми могу да потрају неколико месеци.

Прочитајте још: Уколико сте АЛЕРГИЧНИ набавите неке од ОВИХ биљака! Помоћи ће вам да више не КИЈАТЕ и нормално дишете! (ФОТО)

Докторка Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ Клиничко-болничког центра "Земун", каже да студије рађене последњих десетак месеци указују на податак да се поремећаји слуха дешавају код седам до 15 одсто одраслих који су прележали ковид:

Пацијенти се жале на зујање, вртоглавицу

- У највећем броју случајева пацијенти наводе зујање као симптом, потом слабији слух, док се вртоглавица јавља у најмањем броју случајева. Зујање је чешће код оних који су били болесни недељама или месецима, односно имали су тегобе у виду малаксалости, температуре и кашља дуго након проласка акутне фазе ковида. У одређеном броју случајева, САРС-КоВ-2 може да доведе и до губитка слуха за више од 30 децибела на бар три различите говорне фреквенце. Вртоглавица због оштећења ћелија унутрашњег ува вирусном инфекцијом јавља се код четири до седам одсто пацијената - објашњава др Ваљаревић.

Слушни апарат
- У Србији људи без проблема носе наочаре за вид, али ретко ко носи слушне апарате - каже др Ваљаревић.
Корона може да оштети слух за 30 децибела

Дефинитивна дијагностика оштећења или губитка слуха изазваног ковидом подразумева аудиолошку дијагностику, односно снимање слуха.

Прочитајте још: Разлози наглог мршављења могу бити озбиљни знаци здарвствених проблема

- Због ангажовања медицинских радника у ковид-болницама, некада није могуће обавити аудиолошки преглед у најкраћем могућем року - каже наша саговорница. - Зато је важно да напоменем да терапија наглог губитка слуха подразумева примену кортикостероидних лекова који се у болничким условима дају многим пацијентима са ковидом, тако да веома често не долази до кашњења у давању терапије за губитак слуха.

Тек после три месеца
И поред адекватно примењене терапије, некада тегобе у виду зујања и губитка слуха прођу тек након два до три месеца.
Стари људи са лошим слухом делују дементно, а нису!

Уколико је губитак слуха такав да онемогућава уобичајену комуникацију, разумевање говора, једино решење је ношење слушних апарата.

Прочитајте још: Азалеја - предивно цвеће које расте у очаравајућим бојама (ФОТО)

- Велики је број старијих који невезано за ковид пандемију имају лош слух. Често старији пацијенти одају утисак особа које су дементне, а напросто само лошије чују. У Данској, рецимо, око 50 процената пацијената који имају средње тешко и тешко оштећење слуха носе слушне апарате, док је код нас број и десетоструко мањи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas