Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Минерал који често заборављамо: Позитивно утиче на циркулацију и варење, а налази се у овим намирницама

Када су у питању хранљиве материје које су посебно важне за здравље, мало ко би помислио на сумпор

1691153480_shutterstock_1223675407.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сумпор је укључен у многе телесне процесе, укључујући метаболизам протеина, угљених хидрата и масти. Подстиче циркулацију, варење и уклањање штетних материја из организма, снажно делује против микроба и сузбија упале, уравнотежује крвни притисак, холестерол и шећер.

Где се све налази сумпор?

Сумпор се налази у многим природним намирницама. Има га у јајима, месу, риби, млеку... Добри извори сумпора су шпаргле, махунарке (нарочито грашак, пасуљ, соја), ораси и житарице, а посебна је прича купус.

Поврће из породице крстоносног поврћа – броколи, карфиол, кељ, купус, ротквице, прокељ, рен, ротквица, репа – садржи обиље лековитих једињења сумпора, од којих је најистакнутији сулфорафан – веома важан за опште здравље.

Што се поврће дуже кува, више се губи сумпор, па се препоручује само кратко загревање. Довољно је само пет минута динстати или парити купус - на тај начин се могу задржати корисна једињења сумпора и фини укуси. Ако се главице купуса кувају дуже од пет минута, почињу да ослобађају водоник сулфид, што је узрок непријатног мириса и губитка укуса.

Обиље сумпора се такође налази у луку, белом луку и другим сродним врстама као што су празилук и власац. Најпознатија су њихова једињења сумпора алицин, алиин и ајеон, а осим што су лековита, дају карактеристичан пикантан укус и мирис. За лук важи и правило да се што мање загрева како би се сачувао сумпор. Такође је добро знати да сечење лука ослобађа ензиме који стварају једињења сумпора. Што се лук или бели лук ситније сече, производи се више лековитих сумпорних супстанци. Овом процесу можете додатно допринети ако оставите нарезани лук или бели лук да одстоји најмање пет минута, а најбоље десет минута, пре конзумирања или припреме хране.

Користан је као додатак исхрани, али и у спољној примени

Сумпор је такође доступан у облику дијететског суплемента познатог као МСМ (метил сулфонил метан). Реч је о врсти органског сумпора који је иначе присутан у организму, а препоручује се за детоксикацију, јачање имунитета и бољу покретљивост, као и за здравију и лепшу кожу, косу и нокте.

Сумпор је користан и у спољашњој примени, односно преко коже, почевши од купања и терапије у термалној сумпорној води, карактеристичној за бање нашег поднебља. Термална минерална вода богата сумпором делује антиинфламаторно, смањује бол, подстиче циркулацију и метаболизам, убрзава зарастање ткива. Користи се код разних реуматских, респираторних, гинеколошких и кожних обољења и у опоравку од операција и повреда.

Сумпор се често додаје препаратима за проблематичну кожу и власиште јер смирује упале, усклађује рад лојних жлезда и подстиче регенерацију коже. Показао се као користан савезник у решавању проблема са акнама, перути, себороичним дерматитисом и другим кожним стањима која захтевају посебну негу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas