Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
оно ши што једеш

Наизглед здрава храна која поспешује АНКСИОЗНОСТ и ДЕПРЕСИЈУ: Ово су замене које треба да користите

Чак и ако покушавате да се храните здраво, можда бирате храну која може изазвати анксиозност или депресију, а да тога нисте ни свесни

1652793145_oranges-g39b86fb48_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У борби против анксиозности и депресије, делимо вам листу намирница које треба да избегавате, као и одличне замене уместо тих намирница које можете користити. Ово је савет за све здраве људе, а поготово оне који се боре већ са анксиозношчу. 

Прочитајте још: Ова јела можете јести и у ВЕЧЕРЊИМ САТИМА, а да се НЕ УГОЈИТЕ: Чак су добра и за ваше здравље

1. Воћни сок

Воћни сок  може изгледати као здраво пиће, али воће има нешто важно што сок нема: влакна. Влакна вас испуњавају и успоравају како ваша крв обрађује енергију. Без влакана, сок може изазвати навалу шећера, што може узроковати да се срушите, остављајући вас гладним и љутим. Уместо тога, покушајте да пијете воду и једете право воће.

2. Газирана пића 

Чак иу најгорем случају, воћни сок обично барем има неке нутритивне предности, попут витамина и минерала. Газирана пића чак ни то немају! Уз сав шећер који има, газирани сок може бити нездрав, па чак и повезан са депресијом. Иако вас дијетална замена може поштедети шећера и калорија, није много боља у томе да вам помогне да избегнете депресију. Коначно, кофеин који газирана пића дају повезана су са анксиозношћу. Уколико вам баш недостаје да попијете нешто газирано, једино што би могли да попијете а да нема директан утицај на ваше здравље јесте - кисела вода. 

3. Бели хлеб

Ако волите да ујутру поједете парче тоста или сендвич, покушајте да избегнете бели хлеб. Његово високо обрађено бело брашно брзо се претвара у шећер у крви, због чега можете да се осећате малаксало. Не морате да избаците  хлеб скроз, али пробајте алтернативу од целог зрна. Или пробајте овсене пахуљице за доручак.

4. Крофне

Крофне могу бити добра намирница за заслађивање, а можда чак и згодан доручак, али би заиста требало да их смањите на минимум, посебно ако желите да избегнете анксиозност и депресију. Пуне су масти, белог брашна и пуно шећера, са врло мало влакана. Ако вам је потребна брза ужина, тамна чоколада је боља опција: она смањује нивое кортизола, што смањује анксиозност.

5. Кечап

Кечап је пун шећера и иако постоје лакше алтернативе, њихови вештачки заслађивачи су такође повезани са анксиозношћу и депресијом. Покушајте да кувате са свежим парадајзом и уместо тога направите сопствену салсу да бисте знали шта у ствари једете и да сте сигурни да не постоје никакви адитиви у вашем сосу, осим чистог парадајза и мало зачина. 

6. Соја сос

Ако сте осетљиви на глутен, храна која га садржи може изазвати анксиозност или депресију. Иако је ово познат проблем у пекарским производима, може бити проблем и са соја сосом. Ако желите да својој храни додате лагани укус, маслиново уље може послужити као здрава алтернатива.

7. Шунка

Све месне прерађевине су врло упитне када је у питању здравље : кобасице, виршле, саламе, шунке или сланине. Пуно је адитива и појачивача укуса који су директно везани за обољевање од најгорих болести, није у питању само анксиознот и депресија. Димљено, сушено или конзервирано месо такође. Њихов натријум није добар за ваше ментално или физичко благостање. Риба, например - пастрмка и харинга, могу вам помоћи да се опустите и смањите ниво стреса.

8. Пржена пилетина

Похована пилетина и већина пржене хране уопште, имају нездраве масти које се супротстављају добрим мастима. Ако сте расположени за живину, пробајте са ћуретином. Њихов триптофан је познат по смиривању анксиозности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas