Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

„Најопасније је када човек не зна да га је ујео крпељ“: Послушајте савете стручњака, шта никако не треба да радите уколико приметите крпеља

Превенција је јако битна

1682689802_shutterstock_2000064611-krpelj-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Са топлим временом стигла је и најезда крпеља, а са њима и страх од многих болести које ови инсекти преносе. Једна од најпознатијих је Лајмска болест, која ако се не дијагностификује на време, може довести до озбиљних компликација.

Гостујући у емисији „Кец на једанаест“ др Дарко Ножић, објашњава да је јако битна превенција, посебно деце, која су најчешће изложена убодима крпеља. Само један ујед крпеља може да изазове велики број различитих обољења. Они могу да преносе друге паразите, бактерије, вирусе.

Фото: ТВ К1 принтсцреен

Крпељи су обично активни од марта до новембра – углавном у шумама, ливадама, парковима и вртовима. Више воле топла и влажна места, а често траже и грмље и траву или тачке близу ивице стаза и разно растиње.

Када се нађу на кожи човека, обично траже подручја меке коже где ће се закачити. Они обично не гризу одмах, често лутају по телу неколико сати. Крпељи се често настањују око линије косе, иза ушију или у наборима коже. Нећете осећати бол када се крпељ залепи за вашу кожу и када почне да се храни. Ако не пронађете крпеља и не уклоните га, он ц́е сам отпасти када је пун ваше крви . То се обично догађа након неколико дана, али понекад може потрајати и до две недеље. Као и код уједа комарца, ваша кожа ц́е обично постати црвена и осетићете свраб у близини угриза крпеља. Људи схвате да их је ујео крпељ, тек када примете црвенило или када кожа почне да их сврби.

Крпељ може бити заражен бактеријом Боррелиом Бургдорфери као и вирусом крпељског енцефалитиса и ове микорганизме може пренети човеку. Бореллиа је узрочник Лајмске болести. Према подацима са којима располажу епидемиолози, 30 – 40% крпеља на територји Београда је заражено Боррелиом.

Доктор истиче да је превенција код крпеља јако битна, као и да су деца највише изложена убодима

Деца су најизложенија убодима крпеља, јер се завлаче по зеленим површинама. Врло је важна превенција. Када дођу кући, јако је битно да се деца и људи који су били у природи, прегледају. Уколико примете крпеља, најбоље је одмах га извадити пинцетом, а шанса за добијање болести је јако мала. На крпеља не треба стављати никаква хемијска средства – етар, алкохол, бензин, ацетон, лак за нокте и слично. Ова средства ће изазвати повраћање цревног садржаја крпеља и заразу тамо где се Боррелиа налази у цревном садржају зараженог крпеља. Болест не настаје одмах, постоји један циклус од 24 до 36 сати, где он сиса крв и онда свој садржај са том бактеријом избаци. Након вађења крпеља, треба пратити наредних месец дана место на коме је дошло до убода, уколико се јави неко кружно црвенило, око пет цм, то је онда Лајмска болест и треба одмах лечити – каже доктор.

Поред крпеља, са пролећем долазе и друге инфекције због чега је све више пацијената у здравственим установама

Најчешће су цревне инфекције, јер се храна када је топлије више квари. Респираторне инфекције су још увек актуелне, корона, грип и друге – закључио је доктор у емисији „Кец на једанаест“ на телевизији К1 .

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas