Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОЛЕЋЕ

Пазите се крпеља и ако вас уједе код доктора обавезно понесите ОВО

Због облачног и кишовитог времена Завод за биоциде и медицинску екологију још нема прецизне податке о бројности и заражености крпеља.

1619765622_MamaDepozit.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Ипак, стручњаци ове установе саветују опрез, нарочито пред предстојеће празнике када ће многи отићи у природу, јер крпељи су се већ дефинитивно размилели, само је потребно да се утврди где их има највише.

Прочитајте још: ЛЕШНИК: Најбољи савезник за губитак КИЛОГРАМА и јачање здравља, али САМО у овим количинама

- Подсећамо да је прошле године у ово време на више од 20 локација на територији Београда током мониторинга утврђено да је 10 до 50 одсто крпеља било заражено бактеријом која изазива лајмску болест - кажу у овом београдском заводу. -Зато је опрез неопходан, посебно ако се коси трава и дуже борави у природи.

Преносе и вирусе!
Осим Лајмске болести, коју узрокује бактерија, крпељи могу да пренесу и бројне вирусе, од којих неки нападају мозак.
До 48 сати од уједа нема последица.

У Заводу за биоциде наводе да до 48 сати од уједа, нема опасности да крпељ пренесе бактерију која изазива лајмску болест, али да би требало да се извади што пре, а најбоље је да се то учини у здравственој установи.

Не бацајте крпеља, понесите га са собом

И ове, као и прошле године у Заводу за биоциде ради ће испитивање за грађанство. Неопходно је да се донесе крпељ који је ујео, жив или мртав и после пар сати добија се резултат.

Прочитајте још: Превише витамина Д увек изазива аритмију, бубрежну болест и оно најгоре

У случају вирусног менингоенцефалитиса, симптоми се јављају седам до 14 дана након убода, а максимално након 30. Болест обично почиње симптомима који личе на грип као што су повишена температура, малаксалост, болови у мишићима. Код деце се може јавити пролив и повраћање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas