Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Нису потребне никакве посебне вештине": Доктор објашњава ПРАВИЛАН поступак вађења КРПЕЉА из коже

Крпеља можете извадити код куће ако пратите ова упутства

1659988578_Foto-Pixabay-Pexels-Printscreen-Youtube-Zanimljivosti.Net.jpg
Фото: Пиxабаy, Пеxелс, Принтскрин/ЈуТјуб - Занимљивости.Нет
Oglas

Убод крпеља је безболан тако да се примети тек пошто се прикачи за кожу, јер то место почиње да сврби. Крпељ може остати на кожи и више дана, све док се не насиса крви после чега напушта домаћина.

Да ли сваки убод крпеља значи оболевање од лајмске болести за магазин „Лепа&Срећна“ објашњава др Урош Карић, специјалиста инфектологије у Клиници за инфективне и тропске болести УКЦС.

„Сматра се да је потребно да се крпељ храни на човеку најмање 36 сати да би пренео лајмску болест. Међутим, можемо се заразити другим патогенима за које су крпељи вектори и ако је време боравка на телу краће од 36 сати. Важно је нагласити да нису сви крпељи заражени лајмском болешћу. Као што је већ речено, крпељ се мора хранити на домаћину довољно дуго да би га заразио“, тврди доктор Карић и истиче да се велики број људи који имају лајмску болест не сећају убода крпеља.

Прочитајте још: Ове ПРОМЕНЕ на КОЖИ не смете игнорисати: Осипи, црвенило или флеке могу указивати на озбиљне здравствене проблеме

„Важно, али не и довољно испитано, јесте то што сви људи нису пођеднако подложни лајмској болести, а то би се могло рећи и за скоро све инфективне болести. Коначно, велики број људи с доказаном лајмском болешћу не сећа се убода крпеља. Нимфа крпеља (стадијум у развоју који претходи одраслој јединки) такође може пренети лајмску болест, а како је сићушна, често остаје непримећена“, објашњава др Урош Карић и открива како одстанити крпеља.

У народу постоје разни начини за вађења крпеља: помоћу алкохола, лака за нокте, уља, пинцете…
„Крпеља треба одстранити чим се уочи. Нису потребне никакве посебне вештине да би се то успешно обавило. Стога се морате обратити лекару. Само треба да пинцетом ухватите усни апарат крпеља тик изнад коже и полако га извучете без увртања. Ако усни апарат (лаички се често назива ‘глава’) остане у кожи, то не представља никакав ризик по здравље и не треба по сваку цену настојати да га извучете. Треба додати и да се не саветује примена хемијских средстава“,  истиче др Карић.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas