Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОПАСНОСТ

Сезона КРПЕЉА је почела! Ево како да се заштите и шта прво да урадите ако га приметите НА КОЖИ

Убод крпеља може изазвати лајмску болест, која може бити смртоносна

1652819027_tick-g4abd9b6ce_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Први пролећни дани, посебно после кише доносе опасност уколико боравимо у природи због потенцијалног убода опасни крпеља. Убод крпеља изазива лајмску болест, инфективно обољење које најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.

Прочитајте још: Да ли је храна за мачке БЕЗБЕДНА ЗА ПСЕ? Све што треба да знате о "крађи" из мачјег џака

Крпељ је живи на кожи домаћих и дивљих животиња. При проласку животиње кроз траву се закачи за њене власи, или падом са грана дрвећа. Највише крпеља има на местима где је влажно, у грмљу и високој трави Треба бити опрезан и када се дете игра са кућним љубимцем, јер крпељи са пса или мачке, могу прећи на дете.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Крпељи се најчешће могу закачити на екстремитете, на врат и стомак, на косматом делу главе.

Ујед крпеља

Ујед крпеља је безболан због постојања природног анестетика у његовој пљувачки, али није безазлен. Крпељи буше две поре својим рилицама на кожи у смеру казаљке на сату. Ретко се јављају алергијске кожне реакције. Чешће се јавља као последица Борелиоза или Лајмска болест.

Само око 30% крепеља је заражено бактеријом која се зове Боррелиа бургдорфери. Према подацима са којима располажу епидемиолози, 30 – 40% крпеља на територији Београда је заражено.

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Крпеља треба извадити из коже што пре, у току првих 24 часа од убода, како би се смањила вероватноћа преноса инфекције. Скидање треба обавити стручно, у здравственој установи, искључиво механички, чистом  пинцетом која је претходно дезинфикована алкохолом.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

Пре одстрањивања крпеља

Не треба стављати никаква хемијска средства – етер, алкохол, бензин, ацетон, лак за нокте. Ова средства изазивају повраћање цревног садржаја крпеља у којем се могу наћи узрочници лајмске болести.

Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку

Одстрањивање крпеља из коже треба обавити у здравственој установи. Крпељ се ухвати пинцетом  што ближе кожи, без гњечења или кидања његовог тела. Пинцета се најпре мало повуче на горе, колико је довољно да се крпељ одигне од коже, а затим полако извлачи из коже. После одстрањивања крпеља убодно место на кожи треба дезинфиковати. Уколико сте сами покушали да одстраните крпеља и у томе нисте успели у целости, не покушавајте да одстраните  преостали део већ се обавезно обратите лекару.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Како се заштитити од крпеља?

Уколико идете у природу, носите одећу са дугим рукавима и ногавицама. Ногавице је најбоље увући у чарапе. Пожељно је и ношење капе. За превенцију од убода крпеља користе се репеленати (спрејеви) против крпеља. Након боравка у природи, обавезно детаљно прегледајте дете, како би се евентуални крпељ уочио.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas