Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нису разлог само слаткиши: Ове навике су кривци за повишен шећер у крви

Повишен ниво шећера у крви може бити последица конзумирања великих количина прерађених угљених хидрата, али и лоших животних навика.

1705583027_12345511.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Храна није једини узрок високог шећера у крви. Када помислите на то, вероватно вам одмах на ум падне то колико слаткиша једете. Унос угљених хидрата има значајну улогу у нивоу шећера у крви, било да се налазе у воћу, житарицама или слаткишима. Међутим, не утичу само они на ниво шећера. Неке навике које немају никакве везе с храном утичу на то како тело регулише шећер.

1. Стрес

Под стресом се ослобађају хормони, попут адреналина и кортизола. Отпуштање ових хормона повећава будност и производњу енергије - што значи да ће шећер у крви скочити, али у тим краткорочним ситуацијама, тај енергетски скок је заправо пожељан. Морате бити будни и пуни енергије како бисте се носили са стресном ситуацијом. И када се тај стресор уклони, ниво ових хормона враћа се у стање мировања и све је поновно уравнотежено. Проблем настаје када је стрес стално присутан у животу. Хронично висок ниво кортизола може хронично повисити ниво шећера у крви, пише „миндбодyгреен“.

2. Недовољно сна

Недостатак сна такође може подстакнути пораст нивоа кортизола током дана, односно повећање глукозе и учинити да тело мање ефикасно снижава висок ниво шећера у крви. Недовољно сна може пореметити хормоне глади, па ћете приметити да сте више гладни током дана када се нисте лепо наспавали. Препоручује се 7-8 сати сна сваке ноћи.

3. Недовољно активности

Нередовно кретање такође је повезано с повишеним нивоом шећера у крви. Мишићима је потребна енергија за кретање током вежбања и они ће користити глукозу из крви као гориво. Истраживачи су 2022. године открили да је ходање, чак и стајање од 2 до 5 минута, сат или два након јела, довољно да се оствари значајан утицај на ниво глукозе у крви. Интензивније вежбање има још већи учинак.

4. Време јела

Важно је и када једете. Метаболизам је активнији ујутру, што значи да је организам спремнији за бољу разградњу хране и искоришћавање глукозе из крви. Када једете касно увече, непосредно пре спавања, треба више времена да тело глукози искористи.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas