Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Не знате како да одвикнете дете од слаткиша? Осам савета за брзо деловање

Наравно, тешко је потпуно избацити шец́ер, строге забране могу да буду котрапродуктивне. Добро је познато да превише слаткиша на дуге стазе може озбиљно да угрози здравље: ту је ризик од каријеса, гојазности и повец́ан ризик од дијабетеса.

1695375678_shutterstock_111834521.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свака рестриктивна одлука може да изазове лавине плача и кукњаве. У неком тренутку , нарочито родитељи гојазне деце, треба да одлуче да унесу промене у режим исхране, а највећи бенефит ће бити да се за почетак избаце слаткиши. Ово се не дешава преко ноћи, али уз стрпљење малишани ће научити како да се задовоље са мањим и здравијим колчинама слатког. Ево неколико савета!

1. Сви морају да се укључе

Код куц́е је само вода, нема сока, а код баке је сок? Ако желите да почнете да избацујете шећер, укључите све чланове породице и пријатеље. Апсолутно је контрапродуктивно да ваша новоуспостављена правила исхране буду овако поткопана.

2. Мање је више

Смањујте дневну дозу шец́ера у малим корацима: уместо чаше сока, ту је комбинација воде и сока, а палачинке се више не сервирају са кремовима већ домаћим џемом без шећера.

3. Избегавајте скривене шец́ере

Шећер није само у слаткишима, већ и у свим високопрерађеним намирницама. Тако, на пример, направите сами свој мусли од овсених пахуљица уместо да купујете готове из кесице. Преиспитајте се где се још крију велике дозе шећера!

4. Удружите се

Одустајање од шец́ера не значи забрану шец́ера. Зато је сасвим у реду ако деци повремено дозволите неки слаткиш, али при томе треба да буду свесни да је то изузетак, а не редовно. Креирајте заједно дневни оброк, нека они учествују и буду свесни када и колико могу да једу.

5. Право време за ужину

Нека слатика ужина буде након ручка, уместо да деве по цео дан нешто грицка. Такође научите децу да после прања зуба увече нема више јела!

6. Пронађите здравије алтернативе

Шец́ер је шец́ер - било у воц́у или гуменим медведићима. Али поред слатког укуса, јабука садржи и читав низ витамина и влакана. Зато покушајте да успоставите здравије алтернативе грицкању за своју децу. Сушено воће има доста шећера па навикавајте децу на њега.

7. Слаткиши нису поклони, награде или утехе

Да бисте се ви и деца спасили од дискусија и стреса, требало би да постоји једно једноставно правило за све пријатеље и рођаке: слаткиши нису поклони, нити утеха или награда.

8. Будите узор

Ми као родитељи можемо да дамо добар пример, и морамо деци дати примеран приступ шец́еру и храни уопште.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas