Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗУБИ

Носе дечије протезе и са 50 година: Да ли постоји граница до када има смисла исправљати зубе?

Не постоји старосна граница за ношење протезе, али је најважнији разлог и мотив.

1626688113_Depositphotos_245268620_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Последњих година све чешће виђамо одрасле особе са фиксним протезама, чак ју је и Миранда (Синтија Никсон), носила у једној од епизода планетарно популарне серије "Секс и град".

Прочитајте још: Дехидрирање је опасно, али превише ВОДЕ још ОПАСНИЈЕ!

До када се мења вилица

До ког узраста се то догађа и како раст вилице утиче на распоред зуба, објашњава доц. др Неда Стефановић, специјалиста ортопедије вилица са Клинике за ортопедију вилица Стоматолошког факултета Универзитета у Београду:

Вилица расте и после пубертета.
Лице расте цео живот
Све димензије лица се увећавају, а, иако су вредности мале, укупан износ раста није занемарљив и повећава се и након 40. године живота. Услед додатног раста мења се и облик лица и вилица, а самим тим и односи горњих и доњих зуба.

- Подаци студије Универзитета Цасе Wестерн Ресерве у Кливленду на узорку од око 6000 испитаника у периоду од краја 20-их све до 70-их година 20. века, показали су да се раст лица и вилица, иако минимално, наставља и након 20. године. Код мушкараца се постепено успорава, а код жена се првобитно успорава, али касније током 30-их година се опет убрзава, што можда има везе и са трудноћом.

Умњаци не померају зубе

  • Могу ли проблеми са кривљењем зуба први пут да се јаве и у одраслом добу?

- Могу. Дуго се сматрало да умњаци доводе до терцијерне тескобе, али су истраживања показала да то није тачно, јер се она јавља, у значајном проценту, и код људи који уопште немају заметке ових зуба.

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

  • Да ли могу да се наслуте будући проблеми?
Др Неда Стефановић

- Не постоји начин да се предвиди појава ортодонтских неправилности у одраслом добу. Цео наш организам, укључујући вилице и зубе, се током читавог живота мења. Током одраслог доба долази до значајног губитка коштане масе у пределу лица и вилица, па се самим тим мења и коштани део пародонцијума. Поред чврстих ткива (костију), мењају се и мека, па се осим изгледа лица мења и остатак пародонцијума.

Ко се одлучи за протезу мора да буде дисциплинован
  • Када се одлучимо за ношење ортодонског апарата, о чему би посебно требало да водимо рачуна?

- Важно је да пацијент буде мотивисан за ортодонтску терапију. Уколико се она спроводи покретним ортодонтским апаратима, неопходна је много већа упорност и сарадљивост пацијента него што је то случај са фиксним ортодонтским апаратима.

За фиксну протезу хигијена је најважнија

Код фиксног апарата је најважније правилно одржавање оралне хигијене. Уколико пацијент не одржава правилно оралну хигијену, јављају се беле мрље које је тешко или немогуће уклонити, затим каријес, као и обољења пародонцијума.

Прочитајте још: Висока влажност убија више од врућине! Највише је угрожена једна група људи

Такође је неопходно да пацијент редовно долази на контроле (обично на четири до осам недеља) и да се придржава упутстава у вези са исхраном и лошим навикама како не би долазило до ломљења и одлепљивања делова фиксног апарата.

Најбоље је исправити зубе у детињству Фото: Депозит

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Шта су алајнери?

  • У којим случајевима је потребан мобилни, а у којим фиксни ортодонтски апарат?
Акрилне мобилне протезе
Нека померања зуба се теже постижу, а и цена је значајно већа. Код деце се релативно често користе мобилни апарати од акрилата, који се некада могу користити и код одраслих пацијената. Иако ови апарати доводе до одређених побољшања у положају зуба, њима се не могу постићи сложенија померања зуба.

- Најбоље средство за исправљање неправилног положаја зуба је стандардни фиксни ортодонтски апарат који се састоји од атечмена (бравица, туба, прстенова) који се фиксирају за зубе, ортодонтских лукова и додатних елемената. У данашње време све више се користе мобилни апарати, такозвани алајнери, односно фолије за исправљање зуба које се комбинују са композитним атечменима који се постављају на поједине зубе. Основна предност ових апарата је естетика - провидни су и пацијент може сам да их уклони из уста. Основни недостатак је тај што је потребна изузетно добра сарадња пацијента, с обзиром на то да је неопходно да се апарати носе најмање 22 сата дневно.

Када се види промена на зубима?

  • Након ког периода се може очекивати потпуно исправљање зуба?

- У зависности од неправилности и врсте апарата, активни део ортодонтске терапије обично траје око две-три године.

Прочитајте још: Вода и шећер нису сваком прва помоћ! Ако се неко онесвести тиме га можете убити

Најстарији пацијент?
Имао је више од 50 година, а у литератури виђала сам и старије пацијенте. Не постоји старосна граница за испрвљање зуба.

Шта када се склони протеза?

  • Да ли је потом потребно неко посебно "одржавање" или уобичајени начин живота и хигијене уста?

- Ортодонтска терапија се не завршава уклањењем фиксног. Након активне фазе терапије следи ретенциона фаза. Лице, вилице и зуби се, као и остатак људског огранизма, мењају током читавог живота. Уколико пацијент жели да задржи положај зуба који је постигнут на крају активног дела ортодонтске терапије, неопходно је да користи неку врсту ретенционог ортодонтског апарата.

Прочитајте још: Спречите ХАОС на време! Дете не сме да ИЗГОРИ на сунцу из ТРИ разлога

Ретенциони ортодонски апарат

Они могу бити фиксни (залепљени на унутрашњу површину зуба) или мобилни (термопластичне ретенционе фолије или ретенциони апарати од акрилата). Истраживања су показала да пацијенти најбоље сарађују уколико се користе такозване ретенционе фолије, па су оне и најзаступљенији ретенциони апарат. Најчешћи протокол који се примењује код нас је да се мобилни ретенциони апарат прве године након уклањања фиксног апарата носи сваку ноћ, друге године сваку другу ноћ, а након тога, према препоруци ортодонта, смањује се учесталост његовог коришћења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas