Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУНЦЕ

Спречите ХАОС на време! Дете не сме да ИЗГОРИ на сунцу из ТРИ разлога

Сунце је пријатељ наше коже ако се зрацима излажемо умерено, нарочито у летњем периоду када је УВ зрачење појачано.

1626004857_Depositphotos_24639431_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Уколико се оглушимо о ово правило, на које нас стучњаци увек упозоравају у ово доба године, последице по наше здравље могу бити незанемарљиве, чак и фаталне.

Прочитајте још: Висока влажност убија више од врућине! Највише је угрожена једна група људи

Који су нежељени ефекти претераног излагања сунцу у летњем периоду и када то може бити узрок малигних обољења, објашањава др Лана Ћирковић, специјалиста дерматовенеролог у Заводу за кожне и венеричне болести у Београду:

Две најчешће последице сунчања

- Када говоримо о нежељеним ефектима сунчања, можемо разликовати акутне и хроничне последице. Код акутних се најчешће јављају опекотине и алергијске реакције, док су хроничне заправо последице кумулативног дејства УВ зрака -фотостарење, хиперпигментације, соларне лентиго-флеке, као и преканцероза и малигни тумори коже - каже др Ћирковић.

Шешир, дугачки рукави...

Шта морамо да знамо и шта би требало да предузмемо како бисмо спречили појаву опекотина, црвенила, флека, алергија, исушивања и љуштења коже...?

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

- Најбољи начин да спречимо овакве последице је адекватна заштита и ограничено време боравка на сунцу. Треба избегавати излагање сунцу у периоду од 11 до 17 часова. Препоручује се ношење шешира, качкета, гардеробе дугачких рукава и ногавица, лаганих материјала густог ткања, као и редовно коришћење антисоларних препарата.

Чувајте се Фото: Депозит

Докторка Лана Ћирковић наглашава да је подједнако важно да током сунчаних, па и облачних дана (облаци пропуштају и до 80 одато УВ зрака) користимо заштиту од сунца. Потребно је да имамо адекватне препарате који пружају заштиту барем од УВБ и УВА спектра.

Прочитајте још: СПАС: Капи спречавају настанак ушног воска, а примена је лака

Емолијентни препарати
Уколико претерамо са сунчањем, докторка препоручује коришћење емолијентних и хидрантних препарата за негу коже, који могу да нам послуже као облога за опекотине. Код алергијских реакција и хроничних последица потребна је консулатција специјалисте дерматовенеролога.

Ко је ризична група?

Стручњаци често саветују да у најтоплијем делу дана и по врућини посебно треба да се чувају особе које спадају у ризичне групе. Ко је заправо најугрженији?

Дете светле пути не сме да изгори  на сунцу.

- Ризична група су деца и они који имају светлу пут и светле очи, али свакако је препорука да се особе свих животних доби и фототипова коже контролисано и уз заштиту излажу сунцу. Треба имати на уму да ризик од настанка малигних тумора коже постоји код већине људи.

Аларм за узбуну

На питање када претерано излагање сунцу може изазвати малигне промене на кожи и како их препознати, наша саговорница каже:

Прочитајте још: Постоји много разлога зашто може да боли ТРТИЧНА КОСТ, а један је ФАТАЛАН

- Свако прекомерно излагање сунцу, поготово од најранијег узраста, може проузроковати малигне промене. Не заборавите да кожа памти свако оштећење током живота. Свака промена на кожи која брзо расте, мења боју и облик или је асиметрична, треба да буде аларм за посету дерматологу. Уколико дође до промена на већ постојећим променама, то је разлог да одете на преглед код дерматовенеролога и на дерматоскопију.

Дете које иизгори имаће последице цео живот.

Докторка Лана Ћирковић подсећа да здрав боравак на сунцу подразмева и адекватну антисоларну заштиту, нагласивши да децу до три године не треба излагати директном сунцу.

Прочитајте још: Чаша топле слане воде ПОДМЛАЂУЈЕ, пролепшава и лечи 7 болести. Ево КАКО се СПРЕМА

У којој мери је развијена свест о важности умереног излагања сунцу и заштити од његових штетних утицаја, имајући у виду апел и упозорења стручњака?

- Свест о штетности и последицама УВ зрачења још није довољно развијена - истиче Лана Ћирковић. - Људи се и даље циљано излажу сунцу да би препланули, без размишљања о последицама. И даље постоји уверење да је одлазак у соларијум припрема коже пред одлазак на море, што свакако није, већ, напротив, додатан ризик за настанак малигних тумора коже. Већина људи користи заштитне препарате само током боравка на мору. Биће потребно још много разговора и кампања како бисмо повећали свест о последицама УВ зрачења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas