Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УПОЗОРЕЊЕ

Висока влажност убија више од врућине! Највише је угрожена једна група људи

Велика влажност ваздуха којом смо изложени ових дана, узрокује промене у слузницама горњих дисајних путева, због чега се знатно смањује концентрација кисеоника у плућима.

1625144316_shutterstock_76554604.jpg
Фото: Шатер
Oglas

Овај недостатак одражава се на комплетан организам тако што се јављају осећај малаксалости, болови у мишићима и зглобовима и радикално се снижава артеријски притисак. Велика количина влаге у ваздуху ове тегобе ствара и код здравих и код хронично оболелих.

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

Што већа влажнсот већа и смртност

Превише влаге, такође, ствара осећај да је топлије него што јесте, али није то и најдраматичније: многе студије показале су да су оболевање и смртност већи код особа које живе у условима повишене влажности!

Пада висок крвни притисак
Због високог процента влаге, иако је лето тек почело, екипе Хитне помоћи већ бележе рекордан број интервенција, а многи хипертоничари траже помоћ лекара за корекцију терапије. Сада је разлог то што им се "срозава" иначе висок крвни притисак.
Метеоропатама највише смета висока влага.

Докторка Татјана Радосављевић, пулмолог, каже да су на повећану влажност ваздуха осетљиве метеоропате које реагују променом расположења, малаксалошћу и другим физичким тегобама:

Најтеже је хроничним болесницима

- Ипак, повишену влажност најтеже подносе пацијенти са хроничном болешћу срца, крвних судова, дисајних органа, реуматским болестима и деца - појашњава др Радосављевић.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Наша саговорница каже и да превише влаге смањује ефикасност размене топлоте смањивањем брзине испаравања влаге са површине коже. Наиме, многи имају осећај да су потпуно мокри и да отежано дишу, а није реткост да дође и до топлотног удара.

Шта је влажност ваздуха?
То је количина водене паре у атмосфери и један је од најважнијих климатских елемената. Количина водене паре у ваздуху се може изражавати као апсолутна влажност, што представља садржај воде у ваздуху у кубном метру или у грамима по килограму.

Људи имају осећај да су мокри

- У плућима је оптималан парцијални притисак водене паре 47 мм живиног стуба - каже др Радосављевић. - Његово повећање може да доведе и до разређивања свих гасова у ваздуху, па и кисеоника, чиме се смањује и његова концентрација у плућима.

Докторка Радосављевић каже да у ситуацијама са повишеном влагом долази и до промене у слузницама горњих дисајних путева.

Не радите када је висока влага

Бројна истраживања показала су да оне особе које живе у становима са високом влажношћу чешће оболевају од бронхијалне астме, алергија и кожних болести.

Прочитајте још: Вода и шећер нису сваком прва помоћ! Ако се неко онесвести тиме га можете убити

- У данима са повећаном влажношћу ваздуха не би се требало излагати физичком напору - каже наша саговорница. - То важи за све, без обзира на здравствено стање, а поготово за хронично оболеле. Они би требало да избегавају да превише времена проводе напољу, већ да мирују у пријатним условима и да по потреби коригују терапију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas