Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Дехидрирање је опасно, али превише ВОДЕ још ОПАСНИЈЕ!

Вода може да буде и отров и лек.

1625387925_Depositphotos_189663868_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Њен недостатак доводи се у директну везу са настанком многих болести, пре свега дијабетеса, док вишак течности може да повећа количину циркулишуће крви, погорша стање пред менструацију и бројне психијатријске поремећаје.

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

Вода је опасна за дијабетичаре

Доктор Дејан Маринковић, ендокринолог Војномедицинске академије, каже да су најчешћа стања која су у директној вези са метаболизмом воде и дехидратација, инсипидни дијабетес, поремећај у раду надбубрежне жлезде:

- Стога не чуди да је најчешће прва терапијска мера у санирању ових обољења надокнада или смањење воде - каже Маринковић.

Дијабетес и количина воде су у опасној вези!

Када је реч о шећерној болести, која је најмасовнија, кључно је да се у периоду од њеног дијагностиковања до стабилизације пије што више воде.

- Вода је у овом периоду важнија од дијабетичне дијете и редовне физичке активности - каже Маринковић. - Јер, њена редовна употреба снижава вредности шећера, надокнађује велики губитак течности путем урина, спречава прекомеран губитак у телесној тежини, спречава електролитни поремећај, изразито висок раст шећера, раствара кетоне у циркулацији и што је подједнако битно успорава настанак хроничних компликација.

Прочитајте још: Висока влажност убија више од врућине! Највише је угрожена једна група људи

За кетоацидозу се пије 10 литара воде дневно

О значају воде говори и то да је у најтежој компликацији шећерне болести тип 1, кетоацидози, основна и прва терапијска мера форсирана рехидратација.

Фото: Депозит

- Пацијентима се у кетоацидози саветује да попију чак 10 литара течности у 24 сата - каже Маринковић. - Слична је примарна мера лечења ради стабилизације пацијента и у инсипидном дијабетесу, Адисоновој болести, синдрому мањка минералокортикоида...

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Шака лекова
За оне који свакодневно пију по шаку лекова, надокнада течности је такође важна. Доктор Дејан Маринковић, ендокринолог, каже да адекватан унос течности смањује негативне ефекте истовремене примене већег броја лекова.

Међутим, превише воде у извесним болестима и стањима може да изазове проблеме.

Превише воде "зароби" течност

- Најбољи пример је несвесна, стресом узрокована прекомерна употреба течности која доводи до лаког облика повећања запремине циркулишуће крви - каже наш саговорник. 

Хипофиза "задржава" воду, али и многе психијатријске болести

Слично је и у предменструалном синдрому када се јавља феномен "заробљавања" течности. Овакав поремећај у озбиљнијим размерама се може срести у неким психијатријским поремећајима, као и у поремећају рада хипофизе, стања појачаног лучења хормона алдостерона и друго.

Прочитајте још: Вода и шећер нису сваком прва помоћ! Ако се неко онесвести тиме га можете убити

Доктор Маринковић каже да, без обзира на њене предности и мане, обичну воду никако не би требало замењивати разним, примамљивијим течностима:

- Одговарајући унос воде значи ни превише ни премало. Умереност је права мера када је у питању вода и то је вечита тајна здравог живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas