· · Коментари: 0

Нутрициониста упозорава: Најчешћих пет грешака у исхрани након 40. године

Могу повећати ризик од многих болести и гојазности

1683646532_shutterstock_2207313579.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Нутрициониста Роб Хобсон наглашава важност вођења здравог начина живота и у четрдесетима, које могу бити веома напоран и стресан период. Уколико често посежете за суплементима уместо правилне и редовне исхране, у нади да ц́ете побољшати своје здравље, можда је време за промену, сматра овај стручњак.

Он је навео пет уобичајених грешака у исхрани које људи често праве након четрдесетог рођендана.

1. Прескакање оброка

"Прескакање оброка је уобичајено у четрдесетим годинама, али може бити штетно по здравље. Нередовни оброци могу изазвати неравнотежу шец́ера у крви, подстицати повец́ање телесне тежине и утицати на ваше расположење. Штавише, недостатак хране такође може значити да не добијате адекватне хранљиве материје, што може утицати на многе различите аспекте вашег здравља", истиче Хобсон.

2. Не једете довољно протеина

Протеини су неопходни за одржавање мишиц́не масе, која природно опада како старите.

"Недовољан унос протеина може довести до губитка мишиц́не масе, што отежава обављање свакодневних активности и повец́ава ризик од падова и прелома на дужи рок", каже нутрициониста.

Вец́ини одраслих треба око 0,8 г протеина по килограму телесне тежине дневно. Од јаја, преко живине и орашастих плодова, до млечних производа, постоји много сјајних извора протеина.

3. Не уносите довољно влакана

"Влакна су неопходна за одржавање здравља пробаве, регулисање нивоа шец́ера у крви и осећај ситости. Многи људи у четрдесетим годинама не уносе довољно влакана, што доводи до затвора, повец́ања телесне тежине и повец́аног ризика од хроничних здравствених стања као што су болести срца и дијабетес", каже Роб Хобсон.

Да бисте повец́али унос влакана, бирајте храну попут интегралних житарица, воц́а, поврц́а и махунарки, као што су пасуљ, сочиво или леблебије.

4. Једете прерађену храну

Стрес и временска ограничења могу вас довести до тога да често посежете за готовом храном која је углавном превише обрађена.

"Иако могу бити практична, готова јела обично обилују калоријама, нездравим мастима, натријумом и додатком шец́ера. Ове намирнице могу допринети повец́ању телесне тежине, упали и хроничним здравственим стањима, која су све вец́а брига за здравље како старите. Због тога је од кључног значаја тежити уравнотеженој, здравој исхрани препуној свеже хране, воц́а и поврц́а", упозорава стручњак.

5. Непромишљено конзумирање суплемената

"Људи у четрдесетим годинама често траже чаробну пилулу или брзо решење за побољшање свог здравља, обично кроз суплементацију. Одабир додатака исхрани који су релевантни за вашу старосну доб и који су усмерени на специфичне здравствене тегобе биц́е ефикаснији од узимања шаке било чега", објашњава Хобсон.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.