Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОД ОВЕ БРОЈКЕ ПОЧИЊЕ ГОЈАЗНОСТ! Доносимо скалу да одмах проверите - пронађите своју висину и тежину

Постоје одређени показатељи који могу да дефинишу када почиње гојазност.

1716984935_DEBELA.png
Пхото:принтсцреен/yоутубе
Oglas

Гојазност је хронична болест. Постоји много узрока гојазности, понекад се преклапају и отежавају гојазној особи да постигне здраву тежину. Често се питамо са колико килограма почиње гојазност. Ово је прилично компликована тема, али постоје одређени показатељи који могу да користе да се дефинише када почиње гојазност.

Према дефиницији СЗО, гојазност је абнормална или прекомерна акумулација масти која негативно утиче на здравље. Гојазност је болест и укључена је у Међународну класификацију болести (ИЦД). Она може да доведе до повећаног ризика од развоја дијабетеса типа 2, рака и срчаних болести, а такође може да утиче на здравље костију, зглобова и репродуктивне способности. Дијагноза гојазности се поставља на основу количине масног ткива у телу. Најчешће се користе антропометрија, метода мерења човеког тела.

Када почиње гојазност?


Главни индикатор који се користи за дијагнозу гојазности је индекс телесне масе или БМИ. Формула за израчунавање БМИ је једноставна: БМИ=телесна тежина/висина. Када је БМИ изнад 30, то значи гојазност. Поред тога, гојазност је подељена на следеће начине:

гојазност првог степена - БМИ преко 30
гојазност другог степена - БМИ преко 35
гојазност трећег степена - БМИ преко 40
Ипак, важно је знати да БМИ није идеалан индикатор и да се не односи, на пример, на људе који се баве спортом и имају велике мишиће. Такође се не користи код трудница и особа млађих од 18 година. Поред тога, гојазност се дијагностикује када садржај телесне масти прелази 25 одсто код мушкараца и 30 одсто код жена. На страници мсдмануалс.цом можете да пронађете табелу са распонима тежине који представљају прекомерну тежину и гојазност.

Како изгледају ови бројеви?


На пример, за особу од 152 до 155 цм, нормална тежина је 44 до 58 кг. Прекомерна тежина почиње са 58 кг, а гојазност првог степена почиње са 69 кг. Гојазност другог степена је тежина од 81 кг или више, а гојазност трећег степена је тежина већа од 93 кг.
За особу од 157 до 160 цм, нормална тежина је 47 до 61 кг. Прекомерна тежина почиње са 62 кг, а гојазност првог степена почиње са 74 кг. Гојазност другог степена је тежина од 87 кг или више, а гојазност трећег степена је тежина већа од 100 кг.
За особу од 162 до 165 цм, нормална тежина је 50 до 65 кг. Прекомерна тежина почиње са 66 кг, а гојазност почиње са 79 кг. Гојазност другог степена је тежина од 93 кг, а гојазност трећег степена је тежина изнад 106 кг.
За особу која је висока од 168 до 170 цм, нормална тежина је 54 до 69 кг. Прекомерна тежина почиње са 70 кг, а гојазност почиње са 84 кг. Други степен гојазности је тежина од 98 кг, а трећи је тежина изнад 113 кг.
За особу од 173 до 175 цм, нормална тежина је 57 до 74 кг. Прекомерна тежина почиње са 75 кг, а гојазност првог степена почиње са 89 кг. Други степен гојазности је тежина од 104 кг, а трећи је тежина изнад 119 кг.
За особу од 193 цм, нормална тежина је 71 до 89 кг. Прекомерна тежина почиње са 93 кг, а гојазност првог степена почиње са 112 кг. Гојазност другог степена је преко 130 кг, а трећег је преко 145 кг.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas