· · Коментари: 0

Опрезно са конзумацијом ЈАБУКОВОМ СИРЋЕТА: Изузетно је здраво за организам, али морате водити рачуна када и колико га узимате

Стручњаци су дали своје мишљење

1667485880_shutterstock_1427699669.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Јабуково сирће многи сматрају "леком за све", али стручњаци упозоравају да треба бити опрезан са употребом.

Сигурно је и вама неко предложио да покушате да смршате уз помоћ јабуковог сирћета. Оно убрзава пробаву, сагорева калорије, а бета каротен који се налази у јабуковом сирћету потпомаже разлагање масних наслага. Како садржи калијум саветује се и код избацивање воде у организму и у борби против целулита. 

Такође, јабуково сирће се предлаже као помоћ код повишеног холестерола, повишеног нивоа шећера у крви, и као савезник за здравље кардиоваскуларног система. Верује се да има антибактеријско и антисептичко дејство па се саветује као прва помоћ код грипа, прехладе и упале синуса.

Помаже и код инфекција, тровања храном, опекотина... Поред свих благодети за које се верује да има на људски организам, лекари саветују да треба бити опрезан са употребом јабуковог сирћета. 

"То је моћна киселина која може да буде опасна. Може да изазове опекотине на нежном ткиву усне дупље и једњака али и да доведе до ерозије зуба“, објаснила је Кригер Дијететичарка Ели Кригер и упозорила да треба смањити конзумирање јавуковог сирћета ако дође до мучнине и других гастроинтестиналних проблема.

Прочитајте још: Чаробни напитак за мршављење, јачање имунитета и чишћење црева: Помешајте ове две намирнице

"Симптоме је могуће убллажити ако јабуково сирће разблажите са водом или га користите само као зачин у омиљеној салати. Увек сам за то да сирће буде део исхране, али када се конзумира у комбинацији са поврћем. Волумен влакана и воде у поврћу помоћи ће вам да будете сити и хидрирани што природно помаже процес варења хране и одржавања телесне тежине“, каже докторка.

Колико је јабуковог сирћета дозвољено дневно?

Не би требало да узимате више од три-четири кашичице јабуковог сирћета дневно. Може да се користи у салатама, јелима са поврћем или да се пије разблажено у чаши воде. 

Не пијте га на празан желудац

Важно је да не узимате јабуково сирће пре јела јер киселина може да изиритира желудац ако се пије наташте. Попијете га у чаши воде, али тек након јела.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.