Oglas
· · Komentari: 0

Oprezno sa konzumacijom JABUKOVOM SIRĆETA: Izuzetno je zdravo za organizam, ali morate voditi računa kada i koliko ga uzimate

Stručnjaci su dali svoje mišljenje

1667485880_shutterstock_1427699669.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Jabukovo sirće mnogi smatraju "lekom za sve", ali stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan sa upotrebom.

Sigurno je i vama neko predložio da pokušate da smršate uz pomoć jabukovog sirćeta. Ono ubrzava probavu, sagoreva kalorije, a beta karoten koji se nalazi u jabukovom sirćetu potpomaže razlaganje masnih naslaga. Kako sadrži kalijum savetuje se i kod izbacivanje vode u organizmu i u borbi protiv celulita. 

Takođe, jabukovo sirće se predlaže kao pomoć kod povišenog holesterola, povišenog nivoa šećera u krvi, i kao saveznik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Veruje se da ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo pa se savetuje kao prva pomoć kod gripa, prehlade i upale sinusa.

Pomaže i kod infekcija, trovanja hranom, opekotina... Pored svih blagodeti za koje se veruje da ima na ljudski organizam, lekari savetuju da treba biti oprezan sa upotrebom jabukovog sirćeta. 

"To je moćna kiselina koja može da bude opasna. Može da izazove opekotine na nežnom tkivu usne duplje i jednjaka ali i da dovede do erozije zuba“, objasnila je Kriger Dijetetičarka Eli Kriger i upozorila da treba smanjiti konzumiranje javukovog sirćeta ako dođe do mučnine i drugih gastrointestinalnih problema.

Pročitajte još: Čarobni napitak za mršavljenje, jačanje imuniteta i čišćenje creva: Pomešajte ove dve namirnice

"Simptome je moguće ubllažiti ako jabukovo sirće razblažite sa vodom ili ga koristite samo kao začin u omiljenoj salati. Uvek sam za to da sirće bude deo ishrane, ali kada se konzumira u kombinaciji sa povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže proces varenja hrane i održavanja telesne težine“, kaže doktorka.

Koliko je jabukovog sirćeta dozvoljeno dnevno?

Ne bi trebalo da uzimate više od tri-četiri kašičice jabukovog sirćeta dnevno. Može da se koristi u salatama, jelima sa povrćem ili da se pije razblaženo u čaši vode. 

Ne pijte ga na prazan želudac

Važno je da ne uzimate jabukovo sirće pre jela jer kiselina može da iziritira želudac ako se pije natašte. Popijete ga u čaši vode, ali tek nakon jela.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas