Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

ПАСУЉ, мало зрно пуно здравља: Како се гаји и због чега га треба редовно јести

Пасуљ је богат витамином б, витамином ц и каротеном, као и калцијумом и гвожђем.

1623670508_runner-beans-1835646_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Пасуљ је биљка која се дуго користи у људској исхрани.

Поред одличног укуса, пасуљ је и те како здрав, јер у себи садржи велику количину витамина б и ц, каротена, калцијума, калијума, гвожђа, фосфора, магнезијума, цинка, натријума.

Прочитајте још: Важан је за функционисање организма: У овој храни се налази магнезијум

Представља одличан извор беланчевина, а за разлику од других извора масти, пасуљ их има врло мало, па не садржи ни оне засићене, као ни холестерол.

Одличан је извор и фолне киселине, због чега се посебно препоручује трудницама.

Пасуљ може помоћи у одвикавању од пушења, јер повећава базност у организму која утиче да никотин дуже кружи, па смањује жељу за цигаретом.

Пасуљ и холестерол

Пошто има велики проценат растворљивих влакана, пасуљ смањује лош холестерол, без обзира на боју зрна.

Наиме, да би се победио лош холестерол, потребно је дневно унети шест грама растворљивих влакана, а пола шоље куваног пасуља садржи скоро три грама тих влакана.

фото: Пиксабеј

Пасуљ и дијабетес

Пасуљ је одлична храна за дијабетичаре и оне којима прети дијабетес тип 2, јер садржи велику количину растворљивих материја које спречавају организам да узима шећер из хране.

Пасуљ и остале болести

Пасуљ је једна од ретких намирница која има више калијума од натријума, па снижава крвни притисак и делује диуретски, односно помаже при избацивању вишка течности.

Оболели од чира у желуцу такође треба редовно да једу кувани бели и црвени пасуљ, јер неутралише желудачну киселину, а спречава и настанак каменаца у жучи.

Сви који имају предиспозиције за шлог треба да једу пасуљ неколико пута недељно, јер пола шоље садржи више од 600 милиграма калцијума.

Прочитајте још: НЕ БАЦАЈТЕ ПРВУ ВОДУ у којој сте КУВАЛИ ПАСУЉ, чисто је БЛАГО! Ево за шта може да се користи!

Редовном конзумацијом пасуља наводно се смањује и ризик од инфаркта.

Истраживања о канцеру

Асортиман фитохемикалија пронађен у пасуљу наводно штити ћелије од рака и успорава раст тумора.

Истраживачи на Харварду радили су истраживање током којег су закључили да жене које конзумирају пасуљ најмање два пута седмично, имају 24 посто мање шанси да развију рак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак и рак дебелог црева, јер пасуљ скупља и токсине из организма.

Како се пасуљ гаји?

Пасуљ је једногодишња зељаста биљка из породице махунарки, која потиче из Јужне Америке, а у Европу је стигла у 16. веку.

Изузетно је прилагодљива, па се може узгајати у различитим климатским подручјима, као и условима - пластеник или кућна варијанта. У зависности од поднебља на којем се гаји, мења се и време садње.

Прочитајте још: Победите ЗИМОГРОЖЉИВОСТ уз помоћ пасуља и још ТРИ јефтине намирнице

Пре садње пасуља, обавезно је одабрати и припремити здраво семе - да буде суво, да није смежурано, ни труло, нити оштећено.

С обзиром да је пасуљ биљка која воли топлоту, пре садње препоручљиво је држати га два дана у соби са температуром од око 30 степени, а за убрзање клијања, саветује се да се семена умоче у воду и оставе један дан, а пет минута пре садње, треба их умочити у раствор борне киселине, која делује као превенција од штеточина.

Земљиште за пасуљ треба да буде растресито, плодно и хумусно. Пасуљ неће дати добре резултате ако су земљишта тешка, збијена и кисела, и ако имају висок ниво подземних вода.

фото: Пиксабеј

Пасуљ има велике потребе за топлотом. Минимална температура за клијање је од 8 до 10 степени. Ниске температуре, почев од -0,5 до 1 степен ће га уништити, док ће високе температуре заједно уз ниску релативну влажност ваздуха утицати на опадање цветова.

Гајење пасуља у кућним условима

Пасуљ можете гајити и у кућним условима, поред прозора, или на тераси. За садњу пасуља у кућним условима препоручују се мање саксије (дубине око 30 цм), јер је коренски систем поврћа мали, па ће један грм пасуља савршено стати у такву саксију.

Цветови пасуља се самоопрашују, па им не треба вештачко опрашивање. 

Која је врста пасуља најздравија

Научници са државног Универзитета у Колораду тестирали су шест уобичајених врста пасуља који се могу наћи на тржишту, и измерили количину антиоксиданата у сваком од њих.

Тестирање је показало да су црвени, шарени и тамноплави пасуљ имали и до десет пута веће количине антиоксиданта и других лековитих материја, него бели и жути пасуљ.

фото: Пиксабеј

Занимљивост о пасуљу

Позната изрека "просто к'о пасуљ" нема никакве везе са припремањем пасуља као јела, што је и логично, јер сама припрема пасуља изискује доста времена.

Ова изрека везује се за нешто сасвим друго.

Прочитајте још: Ових 7 ПРЕРАЂЕНИХ намирница су заправо ДОБРЕ за ваше здравље

Наиме, у доба старих Грка и Римљана приређиване су свечаности уочи доласка лепог времена, па су глумци излазили на сцену и јели махунарке и жито.

Једење оваквих плодова представљало је ритуал "једења бога", односно глупост, па је временом пасуљ почео да се повезује са лудошћу и глупошћу, прецизније речено: "просто као пасуљ".

Отуда је настао и глагол "опасуљити се", који заправо значи "доћи себи, уразумити се".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas